11 de març de 2011
11.03.2011
Retallada de Moody´s

La rebaixa del deute espanyol no és culpa de Catalunya

Els experts alerten que la Generalitat no pot ser només una "agència de despesa"

10.03.2011 | 22:38

La rebaixa de la qualificació del deute espanyol de Moody's no s'hauria de vincular a la despesa de comunitats com Catalunya. Aquesta és l'opinió d'un grup d'experts en autonomia fiscal que han participat aquest dijous en unes conferències a les jornades 'Autogovern en un Món Globalitzat', organitzades pel prestigiós Think Tank Chatham House. El moderador del debat, l'expert en autogovern de l'University College of London, Alan Trench, ha assegurat en declaracions a l'ACN que la solució és promoure una 'gran descentralització fiscal' perquè Catalunya pugui tenir un deute separat al de l'Estat central i la capacitat de recaptar d'acord amb tots els serveis que ha d'oferir als ciutadans.
'Espanya ha creat un sistema en el qual, tot i que molts impostos estan parcialment descentralitzats i les recaptacions financen les comunitats autònomes, la majoria del control continua en mans de l'Estat central', ha assegurat Trench. Segons aquest acadèmic, algunes comunitats s'han convertit en 'agències de despesa' més que en governs 'responsables no només de proveir serveis, sinó també d'aconseguir els diners per pagar-los'.

Segons Trench, el fet que comunitats com Catalunya no tinguin un control total sobre el seu finançament però hagin d'assumir una 'important despesa en serveis públics', com Sanitat o Educació, provoca 'riscos'. 'La resposta és una solució similar a la del Canadà, on hi ha una gran descentralització fiscal i el poder per emetre bons al mercat pel seu propi dret', ha destacat Trench. Per aquest acadèmic, caldria que l'Estat 'estigués disposat a cedir la recaptació i el poder sobre els impostos perquè es puguin establir d'acord amb les responsabilitats funcionals' de Catalunya.

El professor de la universitat belga de Leuven, Joep Konings, ha remarcat durant les jornades que la rebaixa del deute espanyol per part de Moody's està 'relacionada amb l'especulació dels mercats' i no és pot culpar a les autonomies per la crisi. 'És un dominó. Primer va ser Grècia, després Irlanda i Portugal estarà en la mateixa situació aviat', ha assegurat Konings. 'El proper a la llista és Espanya', ha afegit. 'No penso que tingui res a veure amb la centralització o la descentralització', ha indicat aquest acadèmic expert en economies regionals.

Pel president del Think Tank 'Reform Scotland', Ben Thompson, ha assegurat que no es pot culpar a Catalunya o les altres comunitats per unes decisions que, en la majoria dels casos, segueixen encara en mans estatals. 'Hi ha una sèrie de responsabilitats que els petits països han de prendre, i que penso que porten cap a una millor eficiència', ha assegurat.

Thompson creu que Catalunya hauria de tenir més control sobre les seves finances. 'Si haguéssim tingut més responsabilitat a nivell local, al Regne Unit no hauríem acabat gastant un 30% més del que recaptem a nivell del govern central', ha lamentat. Per Alan Trench, el problema d'Espanya no és que el procés de descentralització hagi anat massa lluny, sinó el contrari. Segons Trench, els problemes actuals amb el finançament i amb el deute de l'estat espanyol i les autonomies reflecteixen unes 'reformes constitucionals que han anat molt lluny, però potser no suficientment lluny'.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook