12 de març de 2011
12.03.2011
Rebaixa la solvència de Catalunya

Ridao culpa al govern català i espanyol de la decisió

El secretari general d'ERC demana la intervenció de la Generalitat per evitar "l'estatalització" de les caixes

11.03.2011 | 17:36

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, considera que la decisió de Moody's de rebaixar el ràtio de solvència del deute català es deu a la imatge de 'descrèdit' que ha generat l'actitud 'irresponsable' dels governs català i espanyol. Ridao acusa l'executiu d'Artur Mas de llençar missatges 'terrorífics' dient que la situació econòmica actual els impediria 'arribar a final de mes' i al govern espanyol de 'deslleialtat institucional' per demanar a les comunitats que s'estrenyin el cinturó quan segueix executant un 'espoli fiscal' a Catalunya. Ridao ho ha dit aquest divendres en una visita a la patronal de Cecot on també ha demanat al Govern que intervingui per evitar 'l'estatalització' de les caixes catalanes.

Joan Ridao ha qualificat la decisió de l'agència de qualificació creditícia Moody's de rebaixar la nota de solvència del deute de Catalunya de 'tormenta perfecta' i ha dit que és el resultat de la imatge de 'poca solvència' que han difós els governs català i espanyol en les darreres setmanes.

Ridao ha acusat el Govern de tenir una actitud 'irresponsable' en dir que la situació econòmica de la Generalitat potser no permetria pagar les nòmines dels funcionaris o arribar a final de mes: 'L'executiu català ha contribuït a incrementar els discurs de descrèdit cap a l'exterior llençant missatges terrorífics', ha dit el secretari general d'ERC.

Així mateix ha criticat el govern de José Luis Rodríguez Zapatero per practicar 'l'escapisme' i demanar a les comunitats autònomes que s'estrenyin el cinturó quan 'és ell el principal responsable de la situació econòmica' per 'l'espoli fiscal' que aplica i la seva 'deslleialtat institucional' per no complir amb els seus compromisos: 'No es fa càrrec de les infraestructures previstes i ens endossa lleis que hem de pagar nosaltres', comenta Ridao.

En aquest mateix sentit el secretari general d'ERC ha carregat contra la ministra d'Economia, Elena Salgado, per 'desviar l'atenció' cap a les comunitats autònomes i responsabilitzar-les de la situació econòmica: 'És una vergonya perquè sap que l'estat està cinc cops més endeutat que nosaltres', explica Ridao que exigeix a l'executiu que compleixi amb la disposició addicional tercera de l'estatut i doni al Govern els diners que li corresponen i que ERC ha xifrat en 2.200 MEUR des de l'any 2007.

Ridao reclama al Govern que ajudi les caixes

Ridao ha fet aquestes delcaracions durant una visita a la patronal Cecot de Terrassa on també s'ha referit a la reforma estructural del model de caixes: 'Creiem que és possible un model de caixes amb una intervenció limitada del poder polític si els seus gestors així ho volen', ha dit el dirigent d'ERC que ha lamentat que la voluntat de l'executiu de l'estat sigui 'reduir el mapa financer a uns quants bancs i avançar cap una recentralització del poder financer'.

Ridao ha assegurat que la creació d'aquest 'oligopoli' serà en detriment de les entitats catalanes que perdran el seu arrelament amb el territori. A banda, ha assegurat que la mesura també perjudicarà el crèdit 'perquè sense la competència de les caixes els bancs seran més restrictius'.

El secretari general d'ERC ha demanat al Govern català que intervingui per evitar 'l'estatalització' de les entitats que no estan en disposició d'assolir els nous requeriments del Banc d'Espanya com Catalunya Caixa i Unnim: 'No volem que es generi un Frob 2 i que l'estat entri a formar part d'aquestes entitats', ha explicat Ridao que adverteix que si això succeeix i el govern espanyol s'encarrega de 'sanejar-les' després 'probablement les vendrà al millor postor i aquest segurament serà un banc de fora de Catalunya'. Ridao també ha proposat que aquestes caixes converteixin els seus impositors en accionistes i surtin a borsa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema