El cap del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat que "segurament" el seu executiu adoptarà noves reformes per complir amb el pacte de competitivitat consensuat pels països de la zona euro i ha avançat la possibilitat de reforçar la llei d'estabilitat pressupostària.

En la compareixença davant la premsa amb què ha conclòs de matinada la reunió dels líders de la zona euro, Zapatero ha assenyalat que l'objectiu d'aquesta reforma concreta, que estudiarà el govern central i que consultarà amb la resta de partits polítics, serà "enfortir els compromisos de compliment estricte del dèficit".

Zapatero ha insistit que una "bona part" de les iniciatives que exigeix el pacte de competitivitat ja estan en marxa a Espanya, i ha assenyalat que les noves mesures, que és "probable" que hi hagi d'adoptar, les concretarà al Consell Europeu del proper 24 de març.

Segons ha explicat, el pacte permet a cada país, en el marc de la seva sobirania, decidir els canvis legislatius necessaris per controlar el dèficit sense haver de fer reformes constitucionals, com en un principi havia proposat Alemanya.

Al costat de l´establiment de frens legals al deute i el dèficit, el pacte inclou la necessitat d'adaptar l'edat de jubilació a l'esperança de vida, flexibilitzar el mercat de treball, coordinar l'impost de societats i controlar els costos salarials i alinear-los amb la productivitat.

Aquest últim punt, ha apuntat Zapatero, formaria part de la reforma de la negociació col·lectiva que estudien els sindicats i els empresaris a la taula de diàleg social, que ha de concloure abans del 19 de març.

Després d'afirmar que l'acord seria "extraordinàriament positiu", ha considerat "reduccionista" parlar que els salaris es lliguin només a la productivitat o la inflació, perquè hi ha fórmules diverses a cada país, i s'ha mostrat convençut que es pot tancar un pacte "equilibrat" que tingui en compte tots els factors.

Al marge de la negociació, ha destacat les reformes que ja estan en marxa i que permetran a Espanya complir el pacte de competitivitat, com la reforma laboral i de les pensions o la reestructuració del sistema financer.

Zapatero ha posat èmfasi en la necessitat d'implicar els agents socials en el desenvolupament de tots aquests canvis i ha estimat que l'acord social és "imprescindible" per a la rellevància del contingut del pacte.

Segons ha explicat, cada país es comprometrà a unes reformes per al període d'un any i després serà avaluat, de manera que hi haurà "un exercici continu d'exigència".

"No és una declaració d'intencions, no és Lisboa", ha recalcat, en referència a l'agenda econòmica fixada l'any 2000, els principals objectius no han estat complerts.

El pacte, exigència d'Alemanya per flexibilitzar el fons de rescat dels països amb problemes financers, es plasmarà definitivament al Consell Europeu del 24 i 25 de març i s'obrirà als països que no comparteixen l'euro.

"Hem adoptat acords amb una determinació i un missatge clar i inequívoc als agents socials, els empresaris, els ciutadans i els inversors sobre la fortalesa, la solidesa i la determinació d'estabilitat d'aquest projecte comú que és l'euro", ha subratllat Zapatero .

El govern espanyol està satisfet amb la flexibilització del fons de rescat, que exigirà que tots els països incrementin les garanties aportades, i dels mecanismes de concessió d'ajuts.

Zapatero ha elogiat en aquest context els "esforços i compromisos" adquirits per Grècia, país al qual se li rebaixaran els interessos dels préstecs i veurà ampliats els seus terminis, però no ha fet comentaris sobre Irlanda, que no ha subscrit el pacte per no haver d'elevar el seu reduït impost de societats.