17 de març de 2011
17.03.2011
Pacte per l´Euro

L'Estat aposta per alliberar els horaris comercials

És una de les mesures del pacte de les autonomies que es presentarà a Brussel·les

15.03.2011 | 15:47

A la cimera de líders europeus del 24 de març, els 27 hauran d'explicar a la resta de socis quines mesures duran a terme per augmentar la seva competitivitat els propers 12 mesos. La reforma de la negociació col·lectiva serà el plat fort que presentarà el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, per complir amb el Pacte per l'Euro que impulsa Berlín. Però aquest dimarts, la ministra espanyola d'Economia, Elena Salgado, ha anunciat des de Brussel·les que també espera anunciar-hi un pacte amb les autonomies. Un pacte que podria incloure la liberalització dels horaris comercials, si les autonomies, que en tenen la competència, hi estan d'acord.

'La liberalització dels horaris comercials són competència de les autonomies i les competències bàsiques de l'Estat són molt limitades', ha reconegut Salgado a l'arribada de la reunió amb els seus col·legues europeus a Brussel·les. Amb tot, l'Estat 'començarà a treballar' amb les autonomies, que són qui hauran de decidir 'si volen fer més passos o no' per poder presentar el pacte de coordinació autonòmica als socis europeus.

'A la cimera de la setmana que ve es parlarà dels compromisos dels països per 12 mesos. No es tracta d'arribar amb les tasques totalment acabades sinó de dir els compromisos i les reformes que farem aquest anys', ha apuntat Salgado.

Acord sobre les sancions als estats amb dèficit excessiu

Salgado també ha anunciat que els ministres d'Economia dels 27 van arribar ja dilluns al vespre a un acord sobre el nou sistema de sancions pels estats amb dèficits i desequilibris excessius, i també pels que tenen superàvit. Un pacte que caldrà ratificar formalment a la reunió d'aquest dimarts.

Les sancions seran més automàtiques 'pels temes fiscals però no pels desequilibris macroeconòmics', com la bombolla immobiliària espanyola, 'que tenen raons molt diverses i no sempre són fàcils d'evitar per part dels estats'. 'Aquí la responsabilitat dels estats no és la mateixa que en el cas dels desequilibris fiscals', ha assenyalat Salgado.

El nou sistema de sancions, que pretén evitar una nova crisi de deute a la UE, preveu sancions de fins el 0,2% del PIB pels socis de l'euro que presentin un dèficit excessiu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook