Una catorzena d'entitats i sindicats han elaborat un manifest en què exigeixen al Govern que no retalli les polítiques socials. Sota el títol 'Ni un pas enrere', destaquen la necessitat de recuperar les persones com a eix central i prioritari de les polítiques públiques i defensen que per atendre les necessitats que genera la crisi econòmica calen més recursos. De no actuar d'aquesta manera, asseguren que està en perill la cohesió i la pau social. Les organitzacions avisen el Govern que faran un seguiment dels pressupostos de la Generalitat i del compliment de les lleis socials aprovades recentment.

El manifest diu que els drets reconeguts per aquestes normes són "irrenunciables". Entre aquestes situa la llei d'infància, la de serveis socials, la de dependència, la d'acollida i la d'eradicació de la violència masclista. Aquestes normes "no es poden quedar a mitges si volem assolir el nivell dels països del nostre entorn", expliquen.

Perquè el sistema de serveis socials català sigui sostenible, les entitats proposen "optimitzar recursos i gestionar-los de manera eficient". Al mateix temps consideren que cal simplificar la gestió, les estructures, les xarxes i els procediments establerts dins del sistema de serveis socials.

El manifest continua dient que la racionalització passa per potenciar els recursos humans d'atenció directa, reduir alts càrrecs i suprimir ens que no siguin eficients. També proposen un nou model de col·laboració entre el sector públic i el privat "que garanteixi l'acció concertada i el pagament puntual dels serveis a les entitats que hi participen". Defensen que a més de donar compliment als drets, el desplegament de les prestacions genera activitat econòmica.

Entre els signants, hi ha la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Entitats Catalanes d'Acció Social (Ecas), UGT, CCOO, Cooperatives de Treball de Catalunya, la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament i la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.