Telefónica no deixa de sorprendre. Si dijous anunciava que estudiava una retallada del 20 per cent de la plantilla a Espanya -uns 6.000 treballadors-, ahir divendres l'empresa va comunicar dues notícies inesperades més. Passada la mitjanit, la companyia va enviar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors la convocatòria de la seva pròxima junta d'accionistes, a celebrar el 18 de maig, en la que proposa que s'aprovin incentius milionaris per premiar als seus directius els anys vinents. I alguna cosa més tard, va proposar també el pagament d'un dividend de prop de 7.000 milions en total. Després de l'anunci de la junta, a més, Telefónica va publicar l'Informe Anual de Govern Corporatiu de l'exercici 2010. En ell, es recull que la remuneració agregada dels consellers de la companyia de l'any passat va ser de 21,7 milions d'euros, més altres 5,9 milions per la seva participació en altres consells d'administració de societats del grup.

Govern, partits polítics i agents socials es van manifestar ahircontra la reestructuració de personal de Telefónica, que afectaria el 20 % de la seva plantilla a Espanya, i també contra el pla d'incentius a directius per valor de 450 milions d'euros, anunciat avui.

"No hi estic d'acord. Més clar no puc ser", va afirmar després del Consell de Ministres d'ahir el vicepresident primer del Govern i ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, en relació amb el possible Expedient de Regulació d'Utilitzo (ERO).

El pla anunciat durant la VIII Conferència d'Inversors pel president de Telefónica Espanya, Guillermo Ansaldo, afectaria en tres anys a uns 5.600 treballadors d'una plantilla de 32.000 persones, segons estimacions d'UGT.

El president de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, va eludir ahir a la Xina comentar aquest pla d'ajust perquè no està al corrent dels seus detalls i va declarar en roda de premsa: "Quan el conegui, podré donar una opinió".

Per la seva part, el titular de Treball, Valeriano Gómez, va assegurar que l'anunci de retallada de plantilla "en una dimensió tan important" no es produeix en el millor moment, en referència a la situació econòmica espanyola.

A l'anunci de reestructuració d'ahir se li va sumar avui la proposta de repartiment d'incentius entre directius. Partits polítics, agents socials i sindicats van coincidir a mostrar al llarg de la jornada el seu estupor davant la poca dilació entre les dues comunicacions de Telefónica.

Des de laUGT, el seu secretari general, Cándido Méndez, va instar a Telefónica que corregeixi la "imatge sagnant i que fa enrogir" que dóna la companyia a l'anunciar bons a executius i incentius addicionals.