Males notícies per a l'economia gironina. La destrucció d'ocupació i l'increment de la població activa han situat el nombre d'aturats a Girona en 88.800, el que suposa un nou rècord històric. Girona se siuta així amb una taxa d'atur del 22,33%, la més alta de Catalunya i per sobre la mitjana estatal. En el conjunt de l'Estat, la desocupació també va marcar un rècord, amb 4,9 milions d'aturats.

Segons l'Enquesta de Població Activa publicada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en el primer trimestre de l'any l'economia gironina ha destruït 14.600 llocs de treball, mentre que l'atur ha augmentat en 12.100 persones. En termens anuals, Girona compta amb 7.700 aturats més i amb 2.400 ocupats menys.

Entre els homes gironins la taxa d'atur era a finals del primer trimestre del 22,58%, mentre que la de les dones arribava al 22,02%.

L'EPA -que permet obtenir una radioagrafia molt fiable del mercat de treball- posa de manifest que Girona té una elevada xifra d'atur perquè la major part de la població està activa, ja sigui treballant o buscant feina. D'aquesta manera, la taxa d'activitat gironina (66.04%) va ser, amb diferència, la més elevada de tot l'Estat.

Evolució a Catalunya i l'Estat

L'atur va pujar en el primer trimestre de 2011 en 40.900 persones a Catalunya, on la taxa de de?socupació s'eleva ja fins al 19,01% de la població que busca una feina, segons l'EPA.

En el conjunt d'Espanya, els tres primers mesos de l'any s'han tancat amb 213.500 persones més en atur, un 4,55% en relació amb el trimestre anterior, de manera que la xifra d'aturats es va situar en 4.910.200 persones i la taxa d'atur en el 21,29%.

El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va dir que les dades "evidencien la ?inu?tilitat de la reforma laboral", ja que està augmentat l'atur i s'està destruint encara més ocupació estable, tenint en compte la reducció de contractes indefinits.

Gallego va alertar, a més, que les retallades que planteja el Govern podrien fer créixer encara més l'atur femení, ja que es concentren en sectors que utilitzen en gran part dones, com la sanitat i l'educació.

El secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, va criticatr que ni el Govern ni la Generalitat estiguin impulsant polítiques actives per generar ocupació: "Les administracions pensen més en retallar ocupació que en implementar polítiques que generin ocupació", va lamentar.

Els experts del mercat laboral pronostiquen baixades de l'atur en els propers mesos coincidint amb la campanya turística d'estiu, però alerten que faran falta alguns trimestres per veure descensos importants.

El professor del departament d'economia de Esade, Josep Comajuncosa, augura que l'atur "no començarà a baixar aquests índexs tan alts fins a mitjan 2012".

Segons la seva opinó, els efectes de la reforma laboral impulsada pel Govern "encara tardaran a notar-se", i preveu que si l'atur no baixa de manera substancial caldrà optar pel contracte únic, per acabar amb l'actual dualitat del mercat laboral entre contracte indefinit i temporal.