Telefónica haurà d'afrontar un cost de 2.600 milions d'euros per l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que aplicarà sobre la seva plantilla a Espanya, a raó de 400.000 euros per cada treballador que s'aculli al mateix, va informar el secretari general del sector de telecomunicacions de CCOO, Jesús Vesperinas.

El representant sindical va explicar que aquest cost així com el "possible" pagament de la desocupació, d'entre 300 milions i 450 milions, segons l'empresa, i d'entre 250 i 300 milions, segons els sindicats, és la raó fonamental de la companyia per justificar un Pla Social diferent de la memòria explicativa que la companyia va presentar la setmana passada.

La companyia de telecomunicacions es va comprometre a assumir els costos de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que aplicarà sobre la seva plantilla a Espanya però a canvi va reformular les condicions del mateix rebaixant el nombre d'afectats fins als 6.500 treballadors, des dels 8.500 empleats proposats en la memòria explicativa, i el període d'aplicació, que passa de cinc a tres anys.

Així mateix, el Pla Social presentat per la companyia als sindicats recull com edat mínima del programa de prejubilació els 53 anys i una retribució del 66% en el cobrament de la prestació per desocupació, que es detraurà de la renda pactada, per sota del 70% que es va pactar en ETS anteriors.

Els sindicats van explicar que alguns d'aquests canvis, que responen al compromís de l'operadora d'assumir els costos de les prestacions per desocupació, no es corresponen amb la memòria presentada la setmana passada. "No signarem un tercer ERO que rebaixi les condicions dels dos anteriors", van assenyalar fonts d'UGT.

Les fonts sindicals van afirmar que "com a mínim" l'ERO ha de ser similar en condicions als dos anteriors signats per Telefónica Espanya i van afegir que, si aquestes condicions es veuen afectades, es "dificulta" la possibilitat d'arrubar a un acord.

Per la seva banda, CCOO considera que aquests canvis estan motivats pels intents d'aconseguir "a curt termini" estalvis i sanejament de comptes de resultats.