Patronal i sindicats van donar ahir per trencades les negociacions sobre la reforma de la negociació col·lectiva a la reunió mantinguda entre els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, i el president de la CEOE, Joan Rosell, hores després que els empresaris fessin arribar als sindicats una nova proposta.

D'aquesta forma, l'Executiu prendrà el relleu i, tal com va declarar el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, aprovarà la seva pròpia reforma en el Consell de Ministres del pròxim 10 de juny. Fonts del Ministeri de Treball van indicar que no hi ha temps per aprovar abans la reforma i es van remetre al termini donat pel cap de l'Executiu.

La ruptura de les negociacions arriba després de molts mesos de negociacions que semblaven estar a punt d'arribar a bon port durant una reunió de dilluns passat. No obstant això, els sindicats van denunciar en finalitzar la trobada que la patronal havia endurit les seves propostes, després de les eleccions municipals i autonòmiques del 22 de maig, en les quals el PSOE va patir una àmplia derrota.

La patronal va remetre ahir un nou document als sindicats que, segons fonts consultades, era "més del mateix", un text amb el qual els sindicats van acudir a la reunió que va certificar el final de les converses.

Punts de discrepància

Finalment, els agents socials no van poder superar les seves diferències en matèria d'ultraactivitat o flexibilitat interna, entre d'altres qüestions; si bé es van produir avenços en temes com la reforma de les mútues i l'absentisme.

El ministre de Treball, Valeriano Gómez, ha indicat en reiterades ocasions que el Govern prendrà com a punt de partida per a la seva reforma els punts de trobada constatats entre les parts i ha deixat clar que intentarà buscar un "equilibri" entre flexibilitat interna en les empreses i la protecció dels drets dels treballadors. Així, el Govern aposta per acudir a mecanismes d'arbitratge en cas de conflicte i ha avançat que la nova normativa no preveurà el decaïment dels convenis col·lectius quan no hi hagi acord per renovar-los.

Els arguments

Els secretaris generals de CC.OO i UGT, Ignacio Fernández Toxo, i Cándido Méndez, van acusar el president de la CEOE, Joan Rosell, de "no atrevir-se a fer el pas" per pactar la reforma de la negociació col·lectiva a causa d'una "rebel·lió interna" de part de la cúpula de la patronal.

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va aventurar que la victòria del PP en la majoria de municipis "va animar" sectors empresarials més durs de la patronal a "extremar" les exigències.

Però Toxo va anar més enllà en assegurar que la postura "amb límits més durs" de la CEOE també va estar condicionada per les condicions del rescat a Portugal.

Per la seva banda, el president de la CEOE, Joan Rosell, va afirmar que els sindicats havien estat "massa prudents" en el procés de reforma de la negociació col·lectiva i va mostrar la seva esperança que en el futur siguin "més valents".

Rosell va reconèixer també que va posar sobre la taula als sindicats el document en matèria laboral dissenyat per el FMI i la Comissió Europea amb recomanacions per a Portugal i va incidir que no ho va fer per pressionar.