El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha admès a tràmit la querella presentada per un grup de 68 inversors contra Nueva Rumasa, que imputa José María Ruiz-Mateos, així com els seus sis fills barons, per presumptes delictes d'estafa i insolvència punible, segons la sentència dictada ahir.

L'Audiència Nacional obre així diligències d'investigació l'endemà de rebre l'informe favorable a l'obertura de la causa penal de la Fiscalia Anticorrupció.

El jutge, que no ha fixat encara la data de declaració dels imputats, imposa al grup una fiança de 13 milions d'euros i ordena l'entrada i l'escorcoll de les societats del grup d'empreses emissores dels pagarés per recollir informació, amb la finalitat de determinar els responsables de la campanya de captació d'inversors particulars.

A més, demana a la Unitat de Delictes Econòmics i Anticorrupció (UDEA) i a l'Agència Tributària tota la documentació que tinguin sobre les societats de Nueva Rumasa. Ruz descarta investigar l'actuació de la CNMV i del Banc d'Espanya per responsabilitat civil subsidiària de l'Estat, tal com demanaven els querellants. El jutge s'acull a les acusacions dels fiscals Juan Pavía i Alejandro Luzón, que es van pronunciar a favor de l'obertura del procés penal per dos dels quatre delictes denunciats -estafa i insolvència punible.