El ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, va anunciar que el Govern té la "intenció" de congelar la tarifa elèctrica al juliol, llevat que es produeixi un resultat "molt negatiu de la subhasta" elèctrica del pròxim 21 de juny, i que pretén deixar inalterables els preus de la llum en el que resta d'any.

"En funció d'aquesta subhasta, el Govern prendrà la decisió tenint en compte l'evolució del dèficit tarifari, però ja vam exigir un esforç molt important el gener als espanyols i la nostra intenció seria, a menys que la subhasta fora molt, molt, molt negativa, no tornar a tocar la llum aquest any", va afirmar.

Sebastián va realitzar aquestes declaracions durant una trobada sobre la renovació de l'Institut de Comerç Exterior (Icex). Després de la pujada del 9,8% de la Tarifa d'últim Recurs (TUR) de la llum al gener, el mateix ministre va insistir que aquella mesura va ser "excepcional, inevitable i necessària".

L'anterior subhasta, utilitzada per fixar la tarifa de la llum l'abril, es va tancar amb un descens de preus del 9,43%, però aquesta circumstància no va ser suficient per provocar un abaratiment del rebut elèctric, ja que el Govern va aprofitar per apujar en un 10% els peatges.

Aquests peatges recullen els costos regulats del sistema i tenen un pes pròxim al 50% en la fórmula de revisió de la TUR. La pujada aplicada de peatges d'abril va tenir com a objectiu contenir el dèficit de tarifa del sistema elèctric, que es crea perquè els costos del sistema són superiors als ingressos.

En la revisió del mes d'abril, quan els preus són estacionalment més baixos, el component de l'energia va marcar un preu de 51,79 euros per megawatt hora (MWh) per al producte de base, i de 55,13 euros per MWh per al corresponent a l'hora punta.

Les renovables i els preus

D'altra banda, la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) considera que en l'actual regulació existeix el risc que les companyies elèctriques amb potència tant de renovables com de fonts ordinàries redueixin la producció de les primeres per forçar una major senyal de cost de les segones i, amb això, elevar el preu de mercat.

Davant aquesta possibilitat, proposa un ajust regulador que consisteix que la prioritat de la que gaudeixen les renovables per evacuar l'electricitat no s'apliqui en temps real, sinó només en els processos d'anàlisis de restriccions en els mercats diaris i intradiaris.