La Comissió Europea va demanar ahir al Govern que durant l'any que ve redueixi les cotitzacions socials dels treballadors per disminuir els costos salarials, i que compensi la reducció d'ingressos amb augments de l'IVA i dels impostos sobre l'energia.

La sol·licitud està inclosa en les recomanacions que l'Executiu comunitari ha dirigit a Espanya amb vista a l'elaboració dels pressupostos i el pla de reformes per al 2012. Aquestes recomanacions, que seran aprovades en la cimera de líders europeus del 23 i 24 de juny, constitueixen una de les mesures decidides per la UE els últims mesos per millorar la coordinació econòmica entre els Governs i prevenir futures crisis.

Brussel·les destaca que Espanya ha registrat un "fort increment" dels costos laborals unitaris des de finals dels 90, fet que s'ha traduït en més inflació i una pèrdua de competitivitat.

"Trobar marge per reduir el nivell relativament alt de les contribucions socials amb l'objectiu de rebaixar els costos laborals no salarials ajudaria a impulsar la competitivitat", apunta.

En aquest sentit, la Comissió ressalta que "els impostos sobre l'energia, especialment els impostos sobre els carburants, són relativament baixos a Espanya i podrien ser una forma de compensar els ingressos". I defensa "modificar l'estructura i els tipus de l'IVA".

L'Executiu comunitari ha reclamat a més al Govern aprovar la reforma de la negociació col·lectiva i modificar les clàusules de revisió salarial "per garantir que el creixement dels salaris reflecteixi millor l'evolució de la productivitat, així com les condicions a nivell local i de l'empresa".

Brussel·les demana també a Espanya que avaluï l'impacte de la reforma laboral aprovada el desembre de 2010 i que, si els resultats són negatius, faci més reformes al mercat de treball per reduir la temporalitat i millorar l'accés dels joves.

En matèria de consolidació fiscal, la Comissió recomana a Espanya que adopti més mesures d'ajust en 2011 i 2012 si les previsions econòmiques del Govern no es compleixen per garantir que es respectin els objectius de dèficit. Brussel·les veu "massa favorables" les dades de creixement que té en compte el Govern per a 2011 i 2012.

Segons el parer de l'Executiu comunitari, l'economia espanyola creixerà aquest any només un 0,8% i un 1,5% el 2012, front a l'1,3% i el 2,3% que espera el Govern. Per això, Brussel·les ha pronosticat que el dèficit espanyol se situarà aquest any en el 6,3%, tres dècimes per damunt de l'objectiu, i en el 5,3% el 2012, gairebé un punt per damunt del 4,4% al qual s'ha compromès el Govern.

Espanya ha de "garantir que es compleixin els objectius de dèficit en tots els nivells de govern, aplicant estrictament els mecanismes de control del dèficit i del deute per a les comunitats autònomes". A més, l'Executiu comunitari reclama que s'adopti tant en l'àmbit estatal com en les comunitats autònomes una regla que limiti l'augment de la despesa per sota del creixement del PIB.

En matèria de pensions, Brussel·les sol·licita l'aprovació final de la reforma que endarrereix l'edat de jubilació als 67 anys i una clàusula de revisió per ajustar l'edat de jubilació a l'esperança de vida.

També demana "reforçar la reestructuració en marxa del sector de les caixes d'estalvis" i reduir el pes dels polítics en els consells.