Els convenis col·lectius es podran denunciar per negociar-los de nou als tres mesos del fi de la seva vigència, el termini per renovar-los serà de 20 mesos i si no hi ha acord, es mantindrà l'anterior. Aquesta és una de les mesures que inclou l'esborrany de l'avantprojecte de llei de reforma de la negociació col·lectiva que el Govern ha remès als agents socials, i que ha elaborat una vegada que patronal i sindicats trenquessin les negociacions la setmana passada.

La setmana passada, i malgrat estar "a quinze minuts" d'un acord, en paraules del líder de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, patronal i sindicats van trencar les converses per arribar a un acord sobre la reforma de la negociació col·lectiva. Per tant, i com ja ho va anunciar, el Govern legislarà pel seu compte. Aquest dimecres, l'Executiu va remetre als agents socials l'avantprojecte de llei de reforma de la negociació col·lectiva, que aprovarà demà. Una de les mesures que adopta és que el termini per negociar un conveni col·lectiu després de denunciar-lo serà de vint mesos, i si no s'arriba a un acord, "es mantindrà la vigència del conveni col·lectiu" anterior.

Salaris i complements

Una altra de les mesures que adopta l'Executiu és que les empreses podran desmarcar-se dels convenis sectorials i establir el seu propi salari base i els complements salarials, encara que només "quan la situació i perspectives econòmiques poguessin veure's perjudicades". Així, el conveni d'empresa tindrà prioritat sobre altres convenis d'àmbit superior. Però quan això es faci, haurà de deixar-se clar de quina manera es tornarà a la convergència amb els salaris que estableixi el conveni col·lectiu d'àmbit superior. El límit per desmarcar els salaris del conveni col·lectiu no podrà superar el període de vigència del conveni, ni com a màxim els tres anys de durada.

Respecte als salaris i els complements salarials, aquest acord d'inaplicació respecte als convenis de caràcter superior, haurà de "determinar amb exactitud la retribució a percebre pels treballadors". A partir d'aquests salaris, serà obligatori tornar als salaris del conveni de rang superior, i buscar per tant la convergència cap a la recuperació de les condicions salarials que marqui el conveni col·lectiu general.

A més, l'empresari podrà disposar amb caràcter general del 5 per cent de la jornada de treball anual per distribuir-la de manera irregular, llevat que s'arribés a un altre acord amb els representants dels treballadors.