El Govern de la Generalitat de Catalunya s'ha defensat avui de les crítiques de l'agència de "ràting" Moody's, defensant el "rigor", la "serietat" i la versemblança dels seus pressupostos per a 2011, encara que incompleixin l'objectiu de dèficit.

Moody's, en una anàlisi sobre Catalunya després de la presentació del projecte pressupostari de la Generalitat, va concloure que es podrien endarrerir els pagaments als proveïdors i va avisar que "Catalunya no està complint amb l'objectiu de dèficit i el Govern central pot evitar que la regió iniciï noves emissions de deute aquest any".

Ahir, el mateix president català, Artur Mas, va demanar a l'agència de qualificació de riscos que no creï "alarmes innecessàries" i va dir que Catalunya complirà els seus objectius de reducció de dèficit en els pròxims "dos o tres anys".

Després de la reunió d'avui del Govern, el seu portaveu, Francesc Homs, ha rebatut a Moody's: "El que segur que empitjoraria qualsevol expectativa de confiança al sector públic de Catalunya i del conjunt de l'Estat seria no actuar amb serietat i rigor, proposant-nos fer coses que després no es complirien".

Homs ha destacat l'esforç de la Generalitat per presentar uns pressupostos creïbles i versemblants: "No hi ha res que generi més incertesa, inseguretat i desconfiança que aprovar uns pressupostos que diuen que compliran l'objectiu de dèficit i després, quan ve la liquidació, no sigui així".

En un dard dirigit a l'anterior govern tripartit, Homs ha recordat que passats anys es van aprovar "uns pressupostos amb uns objectius de dèficit que després no es van complir ni de lluny".

Homs ha denunciat l'"agressivitat de determinats sectors espanyols", que exigeixen duplicar la retallada del 10% de la despesa pressupostària prevista pel govern presidit per Mas.

Després de mantenir-se "ferm" en la seva postura de no anar més enllà d'aquest 10% en les retallades previstes, ha exigit al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero que "compleixi" i posi de la seva part per reduir el dèficit, abonant per exemple els 1.450 milions d'euros del Fons de Competitivitat que li tocarien a Catalunya per a aquest any.

També ha carregat contra el PSC pel seu rebuig contundent a recolzar els pressupostos catalans, malgrat ser "un partit de govern" que ha tingut responsabilitats al capdavant de la Generalitat fins fa menys d'un any.

Tot i així, Homs no ha volgut donar per tancada la negociació pressupostària ni amb el PSC ni amb ERC, malgrat que tots dos han anunciat que presentaran esmena a la totalitat.

D'una altra banda, Homs ha evitat pronunciar-se sobre si caldria actuar per impedir que els "indignats" de la plaça de Catalunya muntin ara una acampada a les portes del Parlament: "No sé si això li correspon exactament al Govern decidir-ho".

Malgrat mostrar el seu "respecte" cap a aquest moviment, ha recalcat que "els espais públics són públics, no poden ser privatius de ningú, ni d'un venedor de llaunes o espardenyes, ni per qui tingui alguna cosa que reivindicar".