El Gremi d'Estanquers de Catalunya ha acordat la creació d'una Plataforma d'afectats per les contínues baixades dels preus del tabac de les grans empreses productores. Des del passat 30 d'abril s'han abaixat els preus fins en vuit ocasions, fet que ha provocat un gran malestar en el sector dels estanquers que són els que han d'assumir aquestes variacions dels preus atès que disposen d'estocs comprats prèviament.

A Catalunya hi ha actualment 1.776 estancs i des que es va iniciar aquesta guerra de preus han tingut una mitjana de pèrdues de 2.680 euros cadascun. En tot Catalunya les pèrdues del sector dels estanquers són de 4.76 milions d'euros, i a Girona d'uns 700.000 euros.

Amb aquesta Plataforma d'afectats d'estanquers catalans es pretén impulsar les accions necessàries i reclamar a les companyies tabaqueres els perjudicis econòmics, tant en els estocs acumulats com en les vendes, que estan patint des que es va iniciar aquesta guerra de preus entre les companyies tabaqueres, fa poc més d'un mes.

Segons el Gremi, "aquesta situació està provocant un profund malestar al sector minorista perquè provoca "una greu confusió al consumidor i perquè afecta la imatge de tot un sector del qual els estancs són els principals perjudicats".

El 50% del sector pot tancar

El Gremi d'Estanquers de Catalunya veu en perill la supervivència del sector. "A la guerra de preus, que reprodueix una situació que ja es va produir a l'any 2006, s'hi afegeix la caiguda de vendes provocada per les normatives antitabac, la poca flexibilitat normativa per vendre una àmplia gamma de productes, la baixada de preus anunciada, i portada a terme, unilateralment per les grans multinacionals i la insinuació des de sectors del govern de l'estat d'un increment de la fiscalitat per suplir la baixada d'ingressos", indica el gremi en una nota. Afegeixen que la rigidesa en la distribució majorista, liberalitzada de dret però no de fet, ha provocat un important increment de les pèrdues que pateixen els estanquers.