El primer trimestre de l'any ha estat el "pitjor" de les dues últimes dècades pel que fa a la venda d'habitatges a la demarcació de Girona, segons l'estudi que publiquen semestralment el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) i el Gremi de Promotors. Tot i això, s'entreveu una "tendència de recuperació" propiciada per la venda de pisos per part d'entitats financeres que volen aconseguir liquiditat a uns preus avantatjosos que estimulen la compra per part de particulars. Els preus dels habitatges nous i de segona mà se situen a nivells de l'any 2004 però cada població té un comportament diferent. Girona i Palamós són els municipis més cars per a la compra d'habitatges.

La venda d'habitatges a la demarcació ha reculat fins al punt que aquest primer trimestre del 2011 ha estat el "pitjor" dels últims 20 anys, segons paraules del president del col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) a Girona, Ramon Corominas, durant la presentació de l'estudi de preus de mercat que publiquen cada semestre, juntament amb el Gremi de Promotors Constructors d'Edificis de Girona. Aquesta tendència s'observa també a nivell estatal i entre les causes, apunten a la incertesa de l'economia i les dificultats per aconseguir finançament però sobretot l'augment de l'IVA i el final de les desgravacions per a la compra d'una vivenda a finals del 2010.

Tot i això, s'entreveu una "tendència" de recuperació durant els mesos d'abril i maig amb l'arribada d'un nou element al mercat com és la venda de pisos per part d'entitats bancàries que s'han quedat amb els habitatges de promotors que no els han pogut vendre, el que s'anomena 'dacions'. "Hem batut el rècord de dacions de pagament, i això vol dir que les entitats financeres segueixen incorporant immobles en el seu estoc", assenyala Corominas.

Davant la necessitat de liquiditat, les entitats busquen oferir preus avantatjosos al client i d'aquesta manera s'estimula la venda. Els promotors de l'estudi, però, alerten que aquests preus no 'marquen una tendència' i que es pot donar el cas que a la mateixa zona no hi hagi cap més habitatge a aquell preu.

<strong>La llei òmnibus i els seus efectes</strong>

Els dos organismes veuen amb bons ulls els efectes de l'avantprojecte de llei òmnibus del govern d'Artur Mas a la llei d'urbanisme, la d'habitatge i la que afecta als equipaments comercials. El secretari del Gremi de Promotors i Constructors d'Edificis de Girona, Josep Donés, entén que aquestes modificacions poden ser polèmiques però comparteixen plenament la filosofia que l'acompanya com és la d'intentar "agilitzar l'economia" sense que suposi un "cost de diners als pressupostos de la Generalitat".

En aquest sentit, assenyala que inevitablement s'haurà de "desmuntar el que s'havia fet" perquè la situació dels anys 2004 a 2006 era de bonança i "ens podíem permetre legislar per l'excel·lència". Ara, en canvi, cal dinamitzar l'economia i "flexibilitzar" el que s'havia fixat. I posa l'exemple de la possibilitat que un propietari d'un pis de protecció oficial pugui adquirir una segona vivenda, un fet que actualment no està permès.

Tot i que no contribuirà a eliminar l'estoc de pisos ja construïts -A Catalunya, n'hi hauria uns 78.000 aproximadament i uns 11.000 a la demarcació de Girona-, la llei òmnibus "pot ajudar a l'inici de noves promocions", segons Donés, ja que es reduiran els requisits i per tant els costos associats que ara, diu, "feien impossible fer vivenda social", per exemple. El secretari, però, assegura que això no suposarà que els habitatges "no tinguin la qualitat adequada" sinó que ja no seran "de luxe". De manera que el propietari haurà de completar el seu immoble amb aquells elements de confort que consideri oportuns, com podria ser l'aire condicionat.

<strong>Menys estoc</strong>

La frenada de la construcció de nous habitatges ha suposat que en aquests moments hi hagi a Catalunya uns 78.000 habitatges construïts per vendre, dels quals 11.000 estarien a la demarcació -uns 500, a Girona-. Segons apunta Danés, un 30% d'aquest total són segones residències i per tant és un estoc amb un comportament diferent i una venda més lenta. Això vol dir que en alguns municipis ja caldria començar a construir de nou però els problemes de finançament i de liquiditat del sistema financer són un obstacle.

<strong>Els preus a nivells del 2004</strong>

La situació actual del mercat immobiliari gironí es caracteritza per una "gran varietat" de preus, segons l'estudi, tant en el cas de la compra i lloguer de pisos de nova construcció com els de segona mà. Els preus se situen a nivells de l'any 2004 tot i que depèn de l'oferta i demanda de cada població recollida a l'estudi. Així, es desprèn que Girona i Palamós són els dos municipis amb el preu més car per metre quadrat de mitjana tant pel que fa als pisos de nova construcció com els de segona mà. Mentre que Olot, Salt, Blanes i Palafrugell són els més barats. Així, els preus van des dels 290.000 euros per un pis de 70 metres quadrats a Girona (el més car) als 58.000 euros a Olot (el més barat). Pel que fa als lloguers, la ciutat de Girona i Palamós també encapçalen el rànquing de preus més elevats.