11 de juny de 2011
11.06.2011
Reforma dels convenis

Treball rebaixa el període per renegociar els convenis

La pròrroga durarà entre 8 i 14 mesos - Es recorrerà a un àrbitre si no s'arriba a un acord després d'aquest temps

10.06.2011 | 22:21

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el decret-llei que reforma la negociació col·lectiva. La principal novetat és que el govern espanyol ha tornat a rebaixar el termini de renovació dels convenis, fixat una forquilla d'entre 8 i 14 mesos, quan l'esborrany establia un termini d'entre 12 i 18 mesos. Pel vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, "el decret-llei busca l'equilibri entre la flexibilitat de les empreses i la seguretat que volen els treballadors". El ministre de Treball, Valeriano Gómez, confia que el decret s'aprovarà a les Corts com les anteriors mesures contra la crisi preses per l'executiu de Zapatero.

El vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha defensat que es tracta d'un "decret-llei seriós, profund, que recull els canvis substantius d'un acord que no va a arribar a veure la llum".

Per la seva banda, el ministre de Treball, Valeriano Gómez, ha lamentat que els empresaris i els sindicats no hagin estat capaços d'arribar a un acord que hagués estat "preferible" perquè són ells els que han d'aplicar les mesures. Pel ministre, els objectius de la reforma són seguir protegint els treballadors, a la vegada que es flexibilitza la capacitat de decisió de les empreses perquè puguin adaptar-se millor a les condicions econòmiques.

Finalment, el decret rebaixa el termini màxim per renovar un conveni, dels 12 i 18 mesos que establia l'esborrany fet públic pel Ministeri de Treball, el termini es redueix a entre 8 i 14 mesos.

Un altre dels trets més importants és que reforma de la negociació col·lectiva deixa en mans de la mediació la darrera paraula de la resolució de conflictes que se derivin de la redacció de nous convenis. Tots els convenis han d'adherir-se als mecanismes de resolució de conflicte, que actualment són voluntaris. Organismes estatals i autonòmics intervindran per arreglar les diferencies.

Sobre la flexibilitat interna, la norma vol que les empreses puguin adaptar les condicions de treball a les seves necessitats. Es tracta d'agilitzar els canvis sobre hores, distribució del temps, categories professionalitat o conciliació. Precisament amb aquest objectiu, hi haurà un percentatge de la jornada que es distribuirà al llarg de l'any segons ho vulgui l'empresari. En concret, un 5% del total anual.

Una altra de les novetats incloses en la reforma és que les empreses es podran desvincular dels salaris dels convenis sectorials quan l'empresa tingui problemes econòmics que dificultin la seva supervivència. Amb la nova norma, els convenis de les empreses tenen preferència respecte als convenis provincials.

En resum, Valeriano Gómez espera que la nova norma es deixi notar en els sistema laboral espanyol perquè "l'acomiadament és senzill però car. Per les empreses a l'Estat és fàcil acomiadar, però difícil adaptar-se a les circumstàncies econòmiques", ha afirmat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema