El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va assegurar ahir que l'informe que una empresa presenti al·legant pèrdues previstes transitòries per justificar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) haurà de ser elaborat per una instància "independent" per assegurar-se que no existeix manipulació en els comptes i evitar que aquest procediment sigui un 'colador' d'acomiadaments col·lectius.

Gómez va indicar que "no és fàcil determinar el concepte de pèrdues previstes", però va afegir que el Govern ha establert uns criteris "exigents", començant perquè l'informe que justifiqui la sol·licitud de l'ERO "ha de ser independent", això és, elaborat per un tercer aliè a l'empresa.

A més, va assenyalar que, finalment, l'aprovació o no de l'ERO "és una decisió que adopta l'autoritat laboral, es compti o no amb l'acord dels treballadors".

Gómez va intentar posar una mica de llum als dubtes que han sorgit sobre el reglament dels Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) aprovat divendres, segons el qual les empreses que al·leguin pèrdues previstes "transitòries" quan vagin a presentar un d'aquests expedients podran finalment acollir-se a l'acomiadament objectiu per causes econòmiques, que preveu una indemnització de 20 dies per any treballat.

D'altra banda, va ressaltar que un cop es disposi d'aquest informe, només podran ser causa d'acomiadament aquelles pèrdues previstes de caràcter transitori que siguin "molt intenses", prou "com per acabar amb l'empresa". Segons la seva opinió, aquest enfocament és "raonable i sensat".

Despenjament salarial

Sobre el despenjament salarial, el ministre de Treball va apuntar que la reforma "concreta més" les condicions que han de donar-se per poder aplicar-lo, ja que en la redacció inicial figurava que només n'hi havia prou que la situació de l'empresa o les seves perspectives poguessin veure's "perjudicades", cosa que el Govern considerava "difusa". "Ara es concreta que un perjudici és una ?disminució persistent en els ingressos d'una companyia", va precisar.