14 de juny de 2011
14.06.2011
Crisi econòmica

La UE debat solucions per evitar la fallida de Grècia

El govern espanyol vol que la participació dels bancs en el rescat grec sigui "estrictament voluntària"

14.06.2011 | 22:21

El contribuent europeu tornarà a salvar Grècia però, per primer cop, els bancs hauran de pagar part de la factura. Els ministres d'Economia de l'euro discuteixen aquest dimarts si s'obliga els inversors privats a esperar set anys per recuperar els seus diners, com proposa Alemanya, o si només se'ls pressiona perquè, voluntàriament, els reinverteixin en deute grec, com prefereixen el BCE i el govern espanyol, entre d'altres. "Hem de ser curosos, atendre les raons del BCE i trobar una solució que sigui bona per a Grècia però també el més equilibrada possible pel conjunt de la zona euro", ha advertit la vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado. L'acord s'ha de tancar dilluns a Luxemburg.

El secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, ha estat encara més clar criticant qualsevol participació de la banca en el segon rescat de Grècia que no sigui "estrictament voluntària". "No ens agrada el debat sobre la implicació del sector privat", s'ha queixat Campa, reclamant que no es doni més arguments a les agències de qualificació de riscos per pensar que Atenes està en fallida.

El futur president del BCE, l'italià Mario Draghi, ha plantat cara a Alemanya alertant que la seva idea de retardar set anys el pagament dels bons grecs s'interpretarà com un 'default' o impagament i contagiarà la resta de rescatats i perifèrics. "No volem repetir el que va passar amb Lehman", ha avisat Draghi, referint-se al tsunami financer que va provocar la fallida de Lehman Brothers la tardor del 2008. "El cost de la fallida superaria lleugerament els seus beneficis", ha alertat a l'Eurocambra Draghi, que rellevarà el francès Jean-Claude Trichet a Frankfurt l'1 de novembre. Standard & Poor's ja ha rebaixat el deute hel·lè tres esglaons de cop, de B fins a CCC, la pitjor qualificació del món (i encara amb perspectiva negativa, donant per fet que no podrà pagar a temps) i el BCE tem que la resta d'agències de ràting facin el mateix i que això provoqui una "cadena de contagi".

"El cas de Grècia ens està afectant a tots i, en particular, als països que tenim uns desequilibris importants i que hem de finançar-nos als mercats", ha admès Salgado, que no ha volgut respondre si el govern espanyol prefereix la proposta alemanya o la del BCE. "Estem a favor de trobar una solució que sigui satisfactòria per a tothom, no hi ha blanc ni negre, tot té els seus avantatges i inconvenients i per això ens reunim", s'ha excusat la ministra espanyola de Finances. També la seva homòloga austríaca, Maria Fekter, ha apostat per "buscar una solució que no sigui vista com una suspensió de pagaments". "La participació voluntària del sector privat pot ser molt ben rebuda pels mercats", ha insistit Fekter, demanant "precaució" quan es parli de fer pagar a la banca part de l'ajuda.

El ministre de Finances de Merkel, Wolfgang Schäuble, ha insistit que els contribuents alemanys només acceptaran tornar a ajudar Grècia si els bancs hi participen. El segon rescat grec podria pujar a 90.000 milions d'euros extra que s'afegirien als 110.000 del primer préstec acordat fa tretze mesos. "Evidentment, la participació del sector privat forma part del futur programa d'ajuda addicional", ha defensat Schäuble. La decisió no s'ha de prendre aquest dimarts a Brussel·les sinó dilluns que ve a Luxemburg. "Totes les opcions estan damunt la taula" i aquest dimarts només s'està produint "intercanvi d'informacions" per preparar la reunió de la setmana que ve, ha explicat el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, que fins ara havia defensat una reestructuració "suau" del deute d'Atenes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema