En la saga de la Guerra de les Galàxies, els Sith intentaven utilitzar el "costat fosc" per acabar amb els cavallers Jedi. Lluny de la República Galàctica i dels viatges especials, a la terra, hi ha un munt de persones i circumstàncies que ens arrosseguen a aquest costat fosc. Víctor Küppers, professor universitari i formador, autor d'El efecto Actitud, va assenyalar ahir que un dels mals de la nostra societat és la propensió a "caure en la vall de les excuses, i contraure el virus de Mourinho", que només es queixa.

Davant de les més de cent persones que van acudir a l'Espai Caixa per a una nova cita de Tribuna de Girona, Küppers va receptar dosis d'il·lusió i d'optimisme contra el "càncer de l'actitud" que porta persones i empreses a resignar-se davant les adversitats.

"Els que ploren, segur que tenen motiu per fer-ho, però estan abocats al fracàs. És fàcil fer com ells, perquè tenen raó, però hi ha gent que lluita, que es pregunta què pot fer per a millorar la situació", va explicar.

Al llarg de més d'una hora aquest formador -rebutja la paraula expert perquè "només em dedico a copiar i enganxar- va destacar que el que aporta valor a un professional és l'actitud. "Els coneixements i les habilitat sumen, però l'actitud multiplica", va setenciar.

Segons la seva opinió, vivim en "un món de tarats, en el qual un no s'adona que és un tarat més perquè n'està envoltat". Va lamentar que la situació de crisi econòmica ha portat molta pressió sobre les persones, que arriben a dedicar el 90% del temps a la feina i abandonen la seva faceta personal i familiar.

Per Küppers, resoldre aquest desequilibri és clau i per això hi ha escoles de negoci, com la de Harvard, que ensenyen a "ser feliç". I és que amb una persona feliç, optimista i amb actitud positiva, les coses, també a l'empresa, aniran millor.

"Que un vagi equilibrat és responsabilitat de cadascú. No és culpa ni de la crisi econòmica, ni del teu cap, ni de l'empresa..." va reflexionar Küppers, que va recalcar que el sentit de l'humor és fonamental.

Deixar el "costat fosc" per trobar la "Força" exigeix sacrificis, però no cal fer-los amb cara de pomes agres.