17 de juny de 2011
17.06.2011
Mesures anticrisi

Artur Mas demana al sector privat català que "inverteixi"

El president assegura que el deure del Govern és "ajustar i estalviar" per reactivar l'economia

17.06.2011 | 15:32

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que el "deure" del Govern és "ajustar i estalviar", però que el del sector privat pot ser "invertir i consumir" per reactivar l'economia del país. Durant la inauguració de la 22ena Trobada Empresarial al Pirineu, Mas ha explicat que, per facilitar això, el Govern ha presentat l'anomenada 'llei òmnibus', que evitarà que la burocràcia "ofegui" els projectes dels emprenedors.

El president ha agraït als assistents la seva participació en la trobada, però també la feina que fan cada dia. "La tasca dels empresaris és imprescindible, tot i el corrent d'opinió contrari que hi ha a la nostra societat", ha lamentat Mas, que ha assegurat la importància "social i econòmica" de l'empresa. El president ha cridat a l'esperança i ha demanat que Catalunya necessita "més i millors empreses" per sortir de la crisi, i per això, la societat ha de "donar valor al concepte d'empresa". Mas ha demanat "amor cap al concepte d'empresa", però això comportarà canviar "pòsits socials" que són difícils de canviar.

Mas ha explicat que el Govern seguirà treballant per reduir el deute per evitar una intervenció de la UE i el FMI, tal i com ha passat a països que estan "molt a prop". "Fer els deures, amb el reconeixement de la Comissió Europea, té una part dolenta i és la menor capacitat d'invertir de la Generalitat", ha lamentat el president català. Mas ha assegurat que el "deure" del Govern és "ajustar i estalviar", però que el paper d'altres dins la societat pot ser "invertir i consumir" per a reactivar el país. Mas ha comentat que aquest paper ara no el pot fer el Govern i és necessari que el sector privat tiri l'economia endavant.

El president també ha assegurat que, en aquesta línia, el Govern ajudarà i facilitarà la feina dels emprenedors i que es poden fer moltes coses sense gastar més diners, sinó analitzant "fil per randa" els projectes de "molta gent amb ganes de fer coses". Per això, ha prosseguit, el Govern tirarà endavant l'anomenada 'llei òmnibus', que està aixecant "molta polseguera", però que vol evitar que la burocràcia administrativa "ofegui" els projectes dels emprenedors.

Mas s'ha referit a l'atur "diferencial" català respecte a països com Dinamarca o els Països Baixos, que saben repartir millor la feina disponible. Això és un tema "cabdal" que mereix la reflexió del món empresarial i sindical, perquè no té sentit que Catalunya quadrupliqui l'atur de països que no tenen quatre vegades més ocupació, però reparteixen millor la feina. El president ha cridat a millorar el fracàs escolar i la formació professional per evitar que els joves estiguin "anys i anys sense" trobar feina.

Per últim, Mas ha analitzat el context internacional i ha aprofitat per assenyalar que el primer inversor internacional de l'Estat als EUA és Grífols, una companyia catalana familiar de l'àmbit farmacèutic, i no cap gran banc ni empresa energètica. Per això, el president ha demanat que "no es perdi de vista la realitat" i es valori el talent i la imatge de l'empresa catalana, com en altres sectors com la gastronomia, o l'agroalimentari. Aprofitant la seva estada a Lleida, Mas ha avançat que Catalunya es pot convertir en un dels pols agroalimentaris europeus en els propers anys.

Així mateix, ha recordat que un territori com Flandes, amb la meitat de superfície, exporta quatre vegades més en valor absolut. "Aquí hi ha el repte", ha sentenciat Mas. El president també ha recordat que amb un pacte fiscal just amb l'Estat, que evités el dèficit fiscal "monstruós" que Catalunya pateix des de fa dècades, es podria invertir al propi país per fer moltes de les coses que manquen.

D'altra banda, el president de la Generalitat ha reconegut que Catalunya reparteix malament l'ocupació que ja existeix i la nova que es genera i ha assegurat que és conscient que "som capaços de deixar sense feina alguna gent abans de desenvolupar la jornada parcial o acceptar disminuir una mica els salaris en una determinada corporació".

Noves línies de crèdit per a les empreses privades

L'Institut Català de Finances (ICF) i onze entitats financeres han signat aquest divendres un conveni per facilitar a les empreses catalanes l'accés al finançament. L'acord permetrà posar a disposició del teixit empresarial un import superior als 2.000 milions d'euros que es distribuiran a través de les més de 6.000 oficines dels bancs i caixes que s'han adherit a la iniciativa. Els consellers d'Economia i Finances i d'Empresa i Ocupació, Andreu Mas-Colell i Francesc Xavier Mena, que han presidit la signatura, han destacat la importància de facilitar el crèdit a les empreses en un moment complicat on la innovació i la internacionalització han de ser els dos pilars per reactivar l'economia.

Tant el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, com el d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, han destacat que en un moment com l'actual, de necessària consolidació fiscal, i on el sector públic no serveix d'estímul econòmic, ajudar a accedir al crèdit a les empreses catalanes pot ajudar a superar el context actual.

És per això que les petites i mitjanes empreses seran les prioritats a l'hora de concedir els crèdits, i, entre aquestes, les que apostin per la innovació i la internacionalització.

El gruix dels 2.000 milions d'euros es destinarà al suport a autònoms, pimes i empreses, d'una banda, i al finançament d'inversions i de circulant de projectes d'internacionalització, innovació, industrialització i turisme, de l'altre.

En el primer cas, Avalis atendrà les operacions d'aval fins a 600.000 euros i l'ICF les operacions d'import superior amb un màxim de 5 milions. Per a aquesta finalitat s'han destinat fins a 500 milions per part de l'ICF i fins a 150 per part d'Avalis.

Pel que fa a la segona, dotada amb 600 milions d'euros, serà el departament d'Empresa i Ocupació, a través d'Acc1ó qui assumirà la gestió d'aquest ajuts. Concretament, avalarà el 50% de l'operació, i dictaminarà sobre 'elegibilitat dels projectes sol·licitants. Per a aquesta línia concreta, l'import de les operacions a finançar serà d'entre 50.000 euros i 4 milions, amb un interès mínim d'Euribor +3,5% i màxim d'Euribor +5%, una carència de fins a 1 any i venciment fins a 7 anys..

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema