Els ingressos de les cent empreses amb facturació més important de la província de Girona han vist com els seus ingressos baixaven el 2009 un 12,33 per cent respecte al 2008, segons l'Informe Girona100 que elabora la firma KPMG. En xifres absolutes, els ingressos han passat en aquest període de 7.821 milions d'euros a 6.856 milions.

L'estudi s'ha realitzat en col·laboració amb la Universitat de Girona i confirma que les empreses familiars arriben al 83 per cent del total de facturació d'aquestes cent empreses principals de la província, encara que perden presència pel que fa a nombre.

Segons va dir la directora de la Càtedra Cambra de l'Empresa Familiar de la Universitat de Girona. Maria Dolors Muñoz, les empreses familiars estan resistint millor la crisi perquè han aplicat eines correctores per superar la crisi i aconsegueixen minimitzar les pèrdues.

El sector que presenta un volum més elevat de negoci i un nombre inferior de firmes és el de la indústria càrnia, amb vint companyies per a un total de 1.674 milions d'euros que, no obstant això, suposa una caiguda del 9,58 per cent respecte al 2008.

La distribució d'alimentació, begudes i tabac passa al segon lloc de la classificació per sectors, amb una xifra de 1.646 milions d'euros que pràcticament iguala els 1.671 milions de l'exercici anterior.

Les empreses amb menor facturació són les del sector primari, que engloba agricultura, ramaderia, pesca i indústries d'extracció, amb un descens de gairebé el 15 per cent.

La caiguda és encara més forta en les gasolineres, ja que se situa en el 33 per cent, amb una facturació de 133 milions d'euros el 2009 front als 198 milions de 2008.

De les dinou empreses que han aportat pèrdues al resultat global per un import de 60 milions d'euros, la majoria es concentren en la indústria manufacturera i en la construcció.

Menys treballadors

Les pèrdues van ascendir el 2008 a 32 milions d'euros, amb la qual cosa l'augment en aquest apartat ha estat d'un 85 per cent.

Les cent principals empreses de Girona han vist també com el nombre dels seus treballadors s'ha reduït un 8,8 per cent, en passar de 20.456 treballadors el 2008 a 18.650 el 2009.

Els sectors que han creat ocupació són els de fabricació de productes alimentaris excepte carnis, construcció, gasolineres, venda i reparació de vehicles de motor i altres comerços.

L'estudi, en la seva anàlisi qualitativa, apunta a un inici de recuperació aquest any a conseqüència de l'increment de l'exportació.

La poca facilitat per accedir al crèdit i la falta d'agilitat de les administracions, així com l'incompliment en els terminis de pagament són els principals obstacles per a la recuperació.