22 de juny de 2011
22.06.2011
Crisi econòmica

Fitch considerarà Grècia "en fallida" si reestructura el deute

L'agència de ràting rebaixarà la qualificació del país si els bancs participen de forma voluntària en el segon rescat

21.06.2011 | 21:48

Qualsevol participació "voluntària" de bancs privats en el segon rescat de Grècia comportarà un rebaixa de la qualificació del deute grec fins els nivells de "fallida". Aíxi ho ha assegurat aquest dimarts l'agència de ràting Fitch, que se suma a Standard & Poor's en considerar que qualsevol intent de reestructurar el deute es considerarà com una prova de la incapacitat de Grècia per pagar. L'anunci de Fitch arriba el mateix dia que el primer ministre grec, Iogros Papandreu, s'enfronta a una moció de confiança i enmig de les fortes pressions de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional perquè el parlament grec aprovi un impopular plau d'austeritat en els propers 10 dies.

"Fitch veurà els intercanvis de deute o el refinançament voluntari del deute com un acte d'impagament, i això comportarà assignar la categoria de fallida a Grècia", ha assegurat en una roda de premsa a Singapure Andrew Colquhoun, cap dels ràtings sobirans a l'Àsia-Pacífic de l'agència.

Fitch ja havia mostrat anteriorment la seva oposició als plans de la cancellera alemanya, Angela Merkel, perquè els bancs canviessin el deute actual grec per bons a llarg termini. Merkel finalment va acceptar divendres que la participació de les institucions financeres en un segon rescat hauria de ser "voluntària", però la idea tampoc agrada a les agències de qualificació perquè creuen que en realitat els bancs s'hi involucrarien pressionats.

L'agència considera que qualsevol acord amb Grècia per part dels bancs en la situació actual implicaria rebre bons amb unes pitjors condicions que els que s'havien signat inicialment, i per tant, l'intercanvi comportaria de nou un "risc d'impagament".

Grècia, al límit

La situació econòmica de Grècia és extrema. Aquest dilluns els ministres europeus de finances van pressionar Atenes perquè aprovi l'impopular paquet de mesures d'austeritat -que inclou privatitzacions, augments d'impostos i noves retallades de la despesa pública- abans del 3 de juliol. Serà aleshores quan l'Eurogrup decidirà si paga a Grècia els 12.000 MEUR que necessita per fer front als seus deutes immediats.

Després, la UE i l'FMI negociaran la possibilitat de dotar a Grècia d'un segon rescat, que intentaria emanar els errors del primer. Amb tot, l'oposició de les agències de qualificació a la participació voluntària dels bancs fa témer una negociació complicada.

Mentrestant, el govern de Iogros Papandreu s'enfronta aquest dimarts a un vot de confiança. L'executiu espera poder aprovar les reformes exigides per Brussel·les i l'FMI el 28 de juny. Amb tot, els ciutadans grecs estan molt descontents amb els plans, i han convocat nombroses manifestacions i vagues. Pressionat al carrer i pressionat a Brussel·les, i amb les agències de qualificació amb una actitud escèptica sobre els plans del segon rescat, Papandreu es troba en una situació límit per intentar evitar la bancarrota de Grècia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema