El Govern ultima un "retallada substancial" del sostre de despesa per al 2012 per dissenyar sobre aquesta base uns nous pressupostos generals de l'Estat austers, en què la despesa corrent dels ministeris podria descendir més d'un 10 per cent.

Fonts de l'Executiu van destacar la segura rebaixa del límit de despesa que aprovarà demà el Consell de Ministres en compliment de la llei d'estabilitat pressupostària, que obliga el Govern espanyol a remetre a les Corts en el primer semestre de l'any aquesta xifra, amb la qual s'elaboren els comptes generals.

L'any passat el Consell va fixar el sostre de despesa per al 2011 en 122.256 milions d'euros, un 7,7 per cent menys que el pressupost inicial de 2010.

La nova retallada caldrà, segons les fonts consultades, per complir el compromís d'Espanya de rebaixar de manera progressiva el seu elevat dèficit públic fins a situar-lo el 2013 en el 3 per cent, en el camí del Pacte d'estabilitat europeu.

L'Executiu aspira a tancar aquest any amb un dèficit del 6 per cent del PIB i, segons el programa remès a la Comissió Europea, el 2012 ha de reduir-lo fins al 4,4 per cent.

En aquest context destaquen les fonts del Govern la bona marxa dels ingressos de l'Estat gràcies, fonamentalment, al creixement de la demanda externa.