Catalunya és la comunitat autònoma que més diners deu als treballadors autònoms, amb 2.433 milions de deute del conjunt de les administracions públiques. Segons la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), les administracions públiques de tot l'Estat deuen 13.300 milions i el 57% d'aquest deute s'acumula en quatre comunitats autònomes: Catalunya, Andalusia, Madrid i el País Valencià.

Perquè les corporacions locals puguin pagar els deutes contrets amb els autònoms, ATA ha sol·licitat la posada en marxa d'una línia ICO que estigui acompanyada d'un règim sancionador que obligui les administracions a abonar interessos de demora o que permeti compensar aquests deutes amb els impostos o cotitzacions.

En una visita al Parlament Europeu, el president d'ATA, Lorenzo Amor, ja va sol·licitar al vicepresident de la Comissió Europea i comissari d'Indústria i Empreses, Antonio Tajani, la creació de mecanismes de control perquè els estats membres complissin els terminis de pagament.

ATA ressalta en el seu informe que un 95 per cent de les administracions públiques a Espanya incompleix la Llei de Morositat i les considera el principal focus de destrucció d'ocupació d'autònoms i microempreses.

Segons l'últim baròmetre realitzat per l'Observatori del Treball Autònom d'aquesta organització, el 60,6 per cent dels autònoms es veu afectat per la morositat pública i quatre de cada deu triga més de sis mesos a cobrar les seves factures, encara que en el 30 per cent s'arriba a un any.

A més, el període mitjà de pagament de les administracions públiques se situa en 170 dies, el que contrasta amb la resta d'Europa, on els terminis de pagament a autònoms se'n van reduint, segons Amor.

L'informe també posa en relleu que els autònoms han avançat més de 1.600 milions d'euros en concepte d'IVA per unes factures que encara no han cobrat.

Catalunya ha abonat per aquest concepte un total de 392,6 milions d'euros, per davant dels 322 de Madrid, els 200 d'Andalusia o els 180 de la Comunitat Valenciana, concentrant entre aquestes quatre comunitats el 66,9 per cent del total de l'IVA avançat pels autònoms. Les segueixen el País Basc (87,3 milions), Galícia (84), Aragó (58,4), Múrcia (53,5), Castella-la Manxa (53) i Castella i Lleó (52,1).

"Aquestes dades suposen un testimoni clar i definitiu que autònoms i microempreses estan finançant les administracions públiques quan hauria de ser al revés" assevera Amor.