En diuen «ofertes especials», «promocions», o «liquidació d'estocs» i solen proliferar en els comerços poc abans de l'inici de les temporades de rebaixes. Són molts els comerços del centre de Girona que en l'última setmana s'han sumat a aquesta pràctica, que els comerciants es neguen a qualificar de «rebaixes encobertes». Altres no s'amaguen tant. És el cas d'una botiga de l'eixample gironí, ha arribat a enviar correus electrònics als clients habituals assenyalant que si el porten imprès podrien comprar durant tota la setmana a preu de rebaixes.

Per a Josep Maria Noguer, president de Girona Centre Eix Comercial, es tracta de pràctiques aïllades. «Són descomptes especials, per liquidar estocs de temporades anteriors, o talles desaparellades....», explica. I afegeix que la pràctica totalitat de les botigues compleix amb la legalitat i esperarà al dia 1, que és quan toca, per començar la temporada de rebaixes.

D'una opinió radicalment oposada és Alejandro Goñi, president de Pimec Comerç. Assegura que «tot l'any que s'estan fent promocions i rebaixes encobertes». «La realitat ens ha portat a utilitzar aquests models de venda per animar les nostres caixes», comenta.

Inspeccions prèvies

Goñi afegeix que part d'aquestes pràctiques es deuen a la «laxitud de la inspecció, sobretot amb els grans formats comercials».

L'any passat, abans de l'inici de les rebaixes d'estiu, inspectors de la Generalitat van visitar més de 4.300 comerços per evitar pràctiques fraudulentes, com les rebaixes encobertes. A les comarques gironines, van inspeccionar prop de 800 locals, en els quals van fer 27 adevertències que no van acabar derivant en acta d'infracció.

Comerç recorda que per considerar una campanya de descomptes rebaixes, cal disposar d'estoc suficient de productes idèntics. Així mateix, els productes que es venguin a preu rebaixat han d'haver estat a la venda amb anterioritat.

La normativa també obliga a senyalitzar les reduccions de preus exhibint, al costat del preu habitual, el preu rebaixat que ha de referir-se a mercaderies o serveis idèntics, oferts al mateix establiment. Finalment, es prohibeix la venda de productes o articles deteriorats o adquirits expressament per vendre's durant les rebaixes.