29 de juny de 2011
29.06.2011
Crisi a Grècia

Grècia debat el pla d'austeritat enmig d'una altra vaga general

La incertesa sobre el resultat de la votació augmenta davant les desercions al govern de Papandreu

28.06.2011 | 13:43
Manifestants contra el pla d´ajustament grec a l´Acròpoli d´Atenes.

El Parlament grec va començar aquest dilluns el debat sobre les noves mesures d'austeritat amb la incertesa de si el govern socialista aconseguirà que l'Assemblea les aprovi, davant les desercions a les seves files i la creixent pressió social, amb una vaga de 48 hores convocada pels sindicats majoritaris per a aquest dimarts i dimecres.

El primer ministre socialista grec, Yorgos Papandreu, i el seu ministre de Finances, Evangelos Venizelos, estan immersos en contínues consultes per convèncer els dissidents del seu grup parlamentari de la necessitat d'aprovar les noves mesures, per dures que siguin.

D'això depèn el lliurament d'un cinquè tram d'ajuda externa de 12.000 milions d'euros per pagar sous i pensions al juliol.

Sense aquests diners, Grècia no podrà afrontar els seus pagaments i es convertiria en el primer país de l'Eurozona que suspèn pagaments, el que pot generar un efecte dòmino que arrossegui la banca europea i acabi colpejant a altres països del Vell Continent.

El pla es votarà en dues sessions diferents, la primera, dimecres, serà per donar el vistiplau al marc general de les mesures, mentre que dijous es ratificarà una llei addicional per a la seva aplicació.

Dos diputats socialistes han expressat la seva intenció de votar en contra per discrepar de la privatització del 17% de l'empresa nacional d'electricitat, la qual cosa debilita la magra majoria parlamentària de cinc escons que té el partit del govern.

En total el Moviment Socialista Panhel?lènic (Pasok) compta amb 155 diputats disposats a donar suport a les mesures, després d'haver tingut ja tres desercions, encara que dos diputats van ser substituïts i no es van perdre els seus actes.

De complir-se les últimes amenaces dels dos legisladors, els socialistes es quedarien amb el suport de 153 diputats, quan el mínim per tirar endavant la votació són 151 suports.

"És l'hora que el grup parlamentari del Pasok faci el seu deure per al futur dels nostres fills", ha dit Papandreu als seus diputats en un discurs en què ha apel·lat al patriotisme dels legisladors.

Les mesures, encara que dures, portaran estabilitat i creixement a llarg termini per a Grècia, ha resumit el primer ministre.

"Amb la votació es tancarà un gran període d'inseguretat i podrem començar de nou, sense la inseguretat dels mercats i l'amenaça d'una crisi diària", ha argumentat.

"El 2013 no només estarem fora de perill i amb un deute sostenible, sinó que hi haurà creixement de l'economia i amb aquesta dada ens dirigirem als ciutadans per demanar-los el vot", ha declarat per descartar les eleccions anticipades.

Per la seva banda, el ministre de Defensa grec, Panos Beglitis, ha declarat a la premsa que "malgrat tots els problemes, estic segur que els diputats socialistes compliran el seu deure nacional".

"És l'última oportunitat per a Grècia. En cas contrari, l'endemà serà pitjor que les mesures, que reconec que són severes i difícils", ha afegit Beglitis.

El portaveu del govern Ilias Mósialos ha anunciat aquest dimarts que el calendari de privatitzacions estarà a punt "en els pròxims mesos", i que els 50.000 milions d'euros que espera ingressar el país servirà per reduir el deute públic de més de 350.000 milions d'euros, que suposa el 153% del PIB.

Ha afegit que "primer cal crear un fons que estudiarà i gestionarà les privatitzacions", que segons el ministre de finances, comptarà amb observadors europeus.

"Aquest govern no durarà fins el 2013"

L'analista polític, Stavros Lygeros, ha vaticinat en declaracions a Efe que "aquest govern no durarà fins el 2013", l'any en què se celebrarien eleccions en cas d'esgotar la legislatura.

"Les mesures portaran més recessió i se li està demanant que paguin 6.500 milions addicionals en impostos fins a 2015 a gent que no pot més", ha dit Lygeros.

Per la seva banda, l'analista econòmic Bytros ha assegurat que "les mesures són un gran error ja que es concentren en iniciatives impositives en comptes de retallar les enormes despeses de l'Estat".

"S'està creant un gran problema social", amb les masses d´"indignats" que creixen als carrers dia rere dia, ha afegit.

Dos dies de vaga general
Durant els dies de debat al Parlament a Atenes, fins a la votació el dimecres del programa i el dijous del projecte de llei que l'acompanya, els descontents han anunciat que faran una cadena humana al voltant de la Cambra en protesta contra els polítics.

Aquestes protestes coincidiran amb les 48 hores de vaga general convocada pels sindicats majoritaris per a aquest dimarts i dimecres, a la qual es preveu que l'activitat econòmica i els serveis del país quedaran paralitzats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema