30 de juny de 2011
30.06.2011
Crisi a Grècia

El Parlament grec aprova el pla d'austeritat que exigeix la UE

El govern de Papandreu aconsegueix el suport necessari per desbloquejar les ajudes del pla de rescat

29.06.2011 | 17:31

El Parlament grec ha aprovat el nou paquet de mesures d'ajust presentat pel Govern de Yorgos Papandreu i que havia estat exigit pel Fons Monetari Internacional (FMI), el Banc Central Europeu (BCE) i la Comissió Europea per desbloquejar el següent tram de ajudes financera en el marc del pla de rescat del país hel·lè, que evitaria així declarar en suspensió de pagaments.

Tot i que el partit de Papandreu, el socialista PASOK, comptava amb una escassa -encara que suficient- majoria a la cambra, amb 155 dels 300 diputats, l'escàs marge d'aquesta, la negativa de l'oposició a sumar-se al pla i la creixent pressió de l'opinió pública del país, que ha viscut una nova vaga general coincidint amb les deliberacions parlamentàries que va desembocar en incidents violents, feien témer per la capacitat de l'Executiu hel·lè de tirar endavant la proposta.

No obstant això, quan es complia pràcticament mitja hora del començament de la votació, prevista inicialment per les 12.00 hores d'Atenes i que va ser retardada en dues ocasions fins que ha començat a les 15.45 hores (local), el projecte d'ajustaments rebia ja el suport de els 151 diputats necessaris per tirar endavant el paquet de mesures malgrat el vot contrari del socialista Panagiotis Kouroublis, que ha estat expulsat del PASOK per aquest motiu.

Aquest nou paquet de mesures d'austeritat preveu noves retallades en la despesa pública i pujades d'impostos, amb les que Atenes pretén millorar en més de 28.000 milions la recaptació fins al 2015, un increment que arribaria als 78.000 milions en sumar els ingressos previstos per l'agressiu programa de privatitzacions anunciat, que ronda els 50.000 milions.

En concret, l'executiu grec pretén obtenir 15.000 milions d'euros mitjançant la privatització d'empreses públiques en els dos propers anys, xifra que s'incrementaria en 35.000 milions addicionals amb noves privatitzacions fins al 2015.

Així, el govern hel?lè pretén vendre participacions de les companyies estatals de telefonia, jocs d'atzar, gestió aeroportuària i electricitat.

Un pla que suposa 2.800 euros a les famílies gregues

En aquest sentit, el diari grec 'To Vima' assenyalava que l'aplicació d'aquest nou pla d'austeritat pot suposar per a les llars grecs una càrrega addicional de 2.795 euros anuals, equivalent als ingressos mensuals d'una família mitjana a Grècia, el que podria amenaçar la recuperació de l'economia del país, que fa tres anys que està en recessió i que s'espera que el seu PIB el 2011 retrocedeixi un altre 3,8%, mentre el seu deute públic, el més elevat de la UE, arribarà a un rècord del 166% el 2012.

L'aprovació d'aquest nou pla d'ajust havia estat la condició imposada per la 'troica' per desbloquejar l'ajuda d'emergència de 12.000 milions d'euros que Atenes necessita per no suspendre pagaments a l'estiu.

A més, els líders europeus havien promès als grecs, si donaven el seu vistiplau al programa, un nou rescat de 100.000 milions d'euros per fer front a les necessitats de finançament del país fins el 2014.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema