L'acord que CiU i PSOE han tancat aquesta setmana a la Comissió de Treball per a l'aprovació de la reforma de les pensions inclou la cessió dels edificis de set hospitals a Catalunya que suposaran un augment patrimonial de 54 milions d'euros per a la Generalitat que es triplicarà quan s'actualitzi la taxació.

Així ho recullen les dades de l'executiu que apunten que l'Estat aplicarà de nou el "cafè per a tothom" en aquesta matèria i cedirà a les CCAA edificis per valor de 2.562 milions. Madrid és el territori més beneficiat amb 668,5 milions seguit de Castella-Lleó (277), mentre que Catalunya queda només per davant de Canàries (48 milions) La Rioja (41,9) i Navarra (7).

Segons el secretari d'Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, els edificis que rebrà la Generalitat tenen un valor net de 54,6 milions d'euros però aquesta quantitat -com la de totes les CCAA- es podria multiplicar per tres amb la nova taxació. Aquesta explicació quadra amb les previsions de la Generalitat, que calcula el valor en 200 milions d'euros.

La cessió és fruit de l'acord que CiU i el govern espanyol van assolir al sí de la Comissió de Treball. La Federació va incloure el traspàs en forma d'esmena en el tràmit de la ponència i va donar suport al text de reforma de les pensions que implica un augment de l'edat de la jubilació.

El fet que altres territoris rebin més patrimoni que Catalunya es deu a que comunitats com Madrid tenen competències en Sanitat des de fa molts menys anys que Catalunya, de manera que mantenen tota l'estructura de la Seguretat Social i no han creat la mateixa xarxa d'hospitals i centres sanitaris de la seva titularitat.

El mecanisme perquè els edificis passin a mans de la Generalitat i la resta de territoris estableix primer que els immobles han de ser adquirits pel Ministeri d'Economia a canvi del deute què té contret la Seguretat Social. És un pas merament administratiu que permet que les CCAA sol·licitin el traspàs. D'aquesta manera prop de 600 hospitals deixaran de pertànyer a la Seguretat Social i passaran a mans dels territoris que ja els gestionen.

Andalusia rebrà immobles per valor de 96,5 milions d'euros, Aragó 189,5, Astúries 162,2; Balears 149,9; Canàries 48,3; Canàbria 122; Castella-La Manxa 237,2; Castella-Lleó 277; Catalunya 54; Galícia 71,9; Extremadura 148,4; La Rioja 41,9; Madrid 668,5; Múrcia 146,7; Navarra 7,2, mPaís Basc 51 i el País Valencià 88,4.