La possibilitat que IKEA s'implanti a Salt o Fornells de la Selva, ubicacions en els que havia negociat la compra de terrenys, s'allunya cada vegada més. Fa unes setmanes el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, no es va voler mullar sobre aquesta possibilitat. Ahir, fonts de la secretaria general de Comerç, van descartar gairebé totalment aquesta opció. I és que la futura llei de Comerç i Serveis no permetrà cap excepció a la implantació de grans superfícies fora dels nuclis urbans.

Segons va transcendir ahir, per al govern de CiU, el criteri de"trama urbana consolidada" és clau en l'ordenació comercial del territori, per motius mediambientals i perquè va en contra del model comercial de proximitat, que és el que es vol potenciar. Malgrat que aquest principi està ja recollit en la norma actual -un decret llei aprovat pel tripartit a finals del 2009 que CiU va votar en contra- la futura llei serà més estricta i no permetrà cap excepció que permeti la implementació de nous establiments comercials als afores de les ciutats o municipis.

En aquest apartat, el Govern també preveu reconsiderar els actuals llindars que es podrien canviar a la baixa per evitar un efecte "devastador" sobre el petit comerç. Actualment la implementació de grans establiments comercials territorials, aquells de més de 2.500 metres quadrats de superfície, només poden ubicar-se en trames urbanes consolidades de municipis de més de 50.000 habitants o capitals de comarca. Mentre que els grans establiments comercials, de fins a 2.500 metres quadrats, només poden instal·lar-se en municipis a partir de 5.000 habitants.

D'aquesta manera, no s'escoltaran les reiterades peticions dels ajuntaments de Salt i Fornells -on la multinacional sueca ha negociat possibles ubicacions- perquè la Generalitat flexibilitzi l'actual normativa. Els dos consistoris (ambdós en mans de CiU) al·leguen que la ciutat de Girona, on sí que es podria construir el centre comercial, no té sòl disponible suficient. Cada gran magatzem d'Ikea sol generar la creació de 400 llocs de treball directes.

El Departament d'Empresa i Ocupació preveu tenir llesta la nova llei entre finals del 2012 i principis del 2013. El nou text, que unificarà en una sola norma la regulació del sector, encara està per redactar i el seu contingut s'està debatent amb el sector. El Govern ha promogut un debat amb les quatre patronals representatives del sector.

El Govern té previst iniciar després de les festes de Nadal la redacció de la futura llei general de Comerç i Serveis que té com a objectiu simplificar en una única norma tots els decrets i lleis vigents en l'actualitat, així com incloure les noves necessitats i realitats d'un sector dinàmic. Encara està tot per escriure però el Govern manté dos criteris prioritaris i en principi inamovibles.

A banda del criteri sobre les grans superfícies, el Govern també s'oposa a la liberalització dels horaris comercials. La intenció del Govern és mantenir l'actual regulació d'horaris comercials així com del nombre total de dies festius de l'any en què els establiments poden romandre oberts. Aquesta regulació ja està garantida i no es modificarà, segons va explicar el director general de Comerç, Josep Maria Recasens, durant una trobada informal amb els mitjans de comunicació.

El Govern argumenta que els horaris comercials actualment legislats són suficients per atendre els necessitats de compra dels ciutadans i les puntes de demanda en els moments de l'any que es produeixen.