El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assenyalat aquest dilluns que el turisme és "responsable de la marxa econòmica del país" en tant que és un sector "líder" i una "excepció" durant els darrers anys de crisi econòmica. Durant el lliurament del Guardons del Turisme de Catalunya 2011, Mas ha assenyalat que "l'ofici, les ganes de treballar i els recursos" són ingredients necessaris perquè el turisme continuï sent un sector clau en el futur. Els premis han reconegut la trajectòria de 22 professionals, empreses i entitats del sector a Catalunya. L'empresari Juli Soler, un dels impulsors del Bulli, i la Federació d'Agroturisme de les Comarques d'Interior han rebut els principals guardons.

El president del Govern, Artur Mas, ha estat acompanyat del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, durant l'acte d'aquest vespre al Palau de la Generalitat.

Medalla d'Honor per a Juli Soler, del Bulli

La Medalla d'Honor ha estat per l'empresari Juli Soler i Lobo, artífex del restaurant El Bulli de Roses, juntament amb el cuiner Ferran Adrià. La Generalitat ha decidit atorgar el guardó a Soler per haver contribuït a donar notorietat, prestigi i projectar internacionalment la gastronomia catalana. Amb una trajectòria de més de 30 anys en el camp de l'Hostaleria, Soler és un impulsor de la cuina innovadora, creativa i d'experimentació, i ha treballat amb cuiners de primer ordre com Yves Kramer, Jean-Paul Vinay, Christian Lutaud, Fermí Puig i Xavier Sagristà, entre d'altres, i ha fet significatives aportacions a la gastronomia d'avantguarda instaurant un model de coordinació i complementarietat entre el treball de cuina, el treball de sala i els sommeliers.

Placa d'Honor per a la Federació d'Agroturisme de les Comarques d'Interior

La Placa d'Honor ha estat per la Federació d'Agroturisme de les Comarques d'Interior (FACI), per la seva contribució al desenvolupament d'un model d'agroturisme i turisme rural basat en la qualitat i el respecte pel medi ambient i el patrimoni natural, cultural i paisatgístic. La FACI va ser constituïda l'any 1995 i engloba 130 cases de turisme rural (103 masoveries, 21 cases de poble independents i 6 masies) de les comarques del Bages, el Solsonès, l'Anoia, el Berguedà, la Segarra i Osona. El model de la FACI cerca millorar la qualitat de vida de les zones rurals oferint als seus habitants obtenir rendes complementàries a les generades pel sector agrari, ajudant a mantenir la població en nuclis desfavorits i amb tendència a l'emigració, i creant nous llocs de treball per a persones que es vulguin dedicar a alguna activitat lligada a l'agroturisme o turisme rural.

Medalles Turisme de Catalunya

A més, el Departament d'Empresa i Ocupació ha reconegut també amb les Medalles del Turisme de Catalunya 10 empresaris del sector, per la seva dedicació i esforç continuat a favor del turisme català. A la demarcació de Barcelona, han estat guardonats Antoni Campos, propietari del Grup Broquetas de Caldes de Montbui, Joan Granados, vicepresident coordinador del Gremi d'Hotels de Barcelona des de 1999, Isidre Tomás, director general de Viajes Transglobal, Miquel Torrents, fundador del càmping "Vilademàger", situat a La Llacuna (Anoia), Josep Maria Vallbona, propietari de la discoteca Johnny's d'Arenys de Mar.

A la demarcació de Girona, han rebut la medalla Peter Kosidlo, propietari d'Apartaments Kosidlo. A la demarcació de Lleida, Maria Carme Mora, propietària i cuinera de "Els Fogons de la Carme", restaurant ubicat a Cervià de les Garrigues, Josep Maria Roca, propietari de Casa Roca. A la demarcació de Tarragona, Joan Albert Campos, fundador i president de l'Estació Nàutica Costa Daurada, Josep Graset, president de l'Associació d'Apartaments Turístics de la Costa Daurada.

Diplomes Turístics

Així mateix, la Generalitat ha reconegut amb Diplomes Turístics 10 empreses i entitats del sector, per la seva tasca en favor del turisme. A la demarcació de Barcelona, el Museu del Coure, situat a Les Masies de Voltregà, i Viatges Tuareg, a la Travessera de Gràcia de la capital catalana. A la demarcació de Girona, el Club de Vela de Blanes, l'Hotel Oasis Park, i el S'Agaró Hotel. A la demarcació de Lleida, l'Hotel Balneari Banys de Sant Vicenç, i el Projecte Pireníssim, un projecte turístic supracomarcal que té com a objectiu ajudar a la desestacionalització del sector i generar més activitat econòmica i ocupació, millorant les condicions del mercat de treball. A la demarcació de Tarragona, s'ha reconegut amb el diploma l'Associació d'Hostaleria Platigot, la Cambra de Comerç de Tarragona, el Mas Carlons, a Montblanc.

Premis de Promoció Turística de l'Agència Catalana de Turisme

En el mateix acte també s'han lliurat els X Premis de Promoció Turística que atorga l'Agència Catalana de Turisme. El premi al Millor treball de difusió, comunicació i imatge ha estat per a la periodista Catherine George-Hoyau pel reportatge "Catalogne: à l'ouest, coulent les rivières". El guardó a la iniciativa turística innovadora, dedicada aquest any al camp del turisme accessible, ha estat per al Consell Comarcal de la Terra Alta per la promoció i adaptació d'un tram de la Via Verda a persones amb discapacitat, inclòs el col·lectiu de persones amb deficiència visual.