El Departament d'Empresa i Ocupació ha presentat aquest dilluns les línies mestres del Pla d'Actuacions d'Indústria previst per al període 2012-2014. El Pla està adreçat sobretot a les petites i mitjanes empreses i busca impulsar la competitivitat del teixit empresarial català. Entre els objectius més immediats destaca l'increment de 500 noves empreses exportadores el 2012, la mobilització de 250 milions d'euros d'inversió privada en R+D i doblar fins als 300 el nombre de projectes oberts de promoció i captació d'inversió estrangera a Catalunya. El Pla s'ha presentat en el marc del Consell Rector d'ACC1Ó.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, el director general d'Indústria, Joan Sureda i el conseller delegat d'ACC1Ó, Josep Moragas, han presentat aquest dimarts en el marc del Consell Rector d'ACC1Ó -format per patronals, sindicats, cambres de comerç, universitats, centres tecnològics, escoles de negoci i representants de la Generalitat i l'administració local-, les línies mestres del Pla d'Actuacions d'Indústria previst per al període 2012-2014.

El Pla adreçat sobretot a les petites i mitjanes empreses, busca impulsar la competitivitat del teixit empresarial català i es fonamenta en 31 iniciatives concretes dividides en dos grans eixos: la política de manteniment, i la política de canvi i desenvolupament, basades en el coneixement, l'excel?lència, la capacitat exportadora, la innovació i l'emprenedoria.

La política de manteniment es basa d'una banda en el suport i defensa de l'actual teixit industrial a partir de la definició d'un mapa de riscos i la intervenció per tal de garantir la continuïtat industrial de projectes estratègics, i de l'altra, en una política d'estímuls i suport a la creació de clústers així com també a programes de millora de la gestió empresarial. Tot plegat en el marc d'una acció coordinada i consensuada a nivell institucional amb sindicats, patronals i institucions per tal de fer costat a la indústria davant de l'actual conjuntura econòmica.

Pel què fa a la política de canvi i desenvolupament, el Pla inclouria tres grans línies en base a plans estructurals, plans instrumentals i plans tractors.

El Govern treballarà conjuntament amb els agents econòmics i socials el contingut definitiu del Pla, que preveu aprovar a principis de 2012 com a una de les principals mesures per tal d'afavorir la reactivació econòmica.

Entre els objectius més immediats i concrets destaca l'increment de 500 noves empreses exportadores el 2012, la mobilització de 250 milions d'euros d'inversió privada en R+D, doblar fins als 300, el nombre de projectes oberts de promoció i captació d'inversió estrangera a Catalunya i també l'assessorament i acompanyament de 2.000 empreses en la cerca de finançament a través de la Xarxa d'Assessors Financers.

250 milions d'inversió privada en R+D

L'objectiu final del Govern en innovació és assolir la fita europea d'augmentar l'R+D fins al 3% del PIB català al 2020 -actualment està a l'1,63%-, mitjançant una major eficiència i eficàcia dels centres tecnològics i de recerca per tal de garantir la necessària transferència de coneixement i innovació des de l'àmbit universitari i els centres de recerca cap a les empreses. Alhora, el Pla marca com a objectiu la mobilització de recursos tant públics (Unió Europea, CDTI...), com privats per a la innovació a partir, entre d'altres mesures, del patrocini de projectes tractors i la proposta de modificacions legislatives i fiscals que bonifiquin addicionalment els projectes d'R+D privat i donin més seguretat jurídica a l'R+D+i.

500 noves empreses exportadores

En matèria d'internacionalització, l'objectiu és augmentar en 1.500 el nombre de noves empreses exportadores catalanes consolidades durant els pròxims tres anys. Actualment, a Catalunya hi ha més de 40.000 empreses que exporten, de les quals 13.500 ho fan de forma regular. En aquest sentit, el Pla inclou accions de sensibilització i d'iniciació a l'exportació, serveis a l'expansió internacional i l'alineament amb la resta d'agents catalans que treballen per a la internacionalització per tal de sumar esforços. Addicionalment, el Pla facilita la formació i la incorporació de professionals en comerç exterior.

Doblar els projectes d'inversió estrangera

Pel que fa a l'atracció d'inversions, el Departament d'Empresa i Ocupació busca aconseguir que el 22% del total d'inversions estrangeres a l'Estat es facin a Catalunya al 2014, enfront del 17% actual. Pel 2012, la Direcció General d'Indústria vol doblar, fins als 300, el nombre de projectes oberts de captació d'inversió estrangera a Catalunya i un volum mínim d'inversió generada propera als 200 milions d'euros. Per assolir-ho el Pla també preveu la reestructuració de l'actual xarxa de Centres de Promoció de Negocis d'ACC1Ó arreu del món (34 en total) per tal de que a banda d'acompanyar a les empreses catalanes en la seva internacionalització, potenciïn la captació d'inversions estrangeres a Catalunya.