CCOO i UGT van advertir a la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, que alguns punts de la reforma laboral podrien ser inconstitucionals, fet que ha rebutjat la ministra, qui va insistir que els canvis introduïts són per aconseguir ocupació estable, especialment per als joves. Mentrestant, a Catalunya, els sindicats anuncien les primeres mobilitzacions, amb tancades o protestes als ajuntaments.

Báñez va convocar ahir conjuntament els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i d'UGT, Cándido Méndez; i els presidents de les patronals CEOE, Juan Rosell, i de Cepime, Jesús Terciado. Després de la reunió de gairebé una hora i mitja van comparèixer per separat els representants sindicals i la ministra, mentre que la CEOE no va fer declaracions.

Toxo i Méndez van explicar que van transmetre a la ministra que alguns punts de la reforma podrien ser contraris a la llei, per la qual cosa els seus serveis jurídics estudien la possibilitat de denunciar-los en el Tribunal Constitucional.

UGT i CCOO dubten que la Comissió Nacional Consultiva de Convenis Col·lectius pugui emetre un laude obligatori quan també hi està representada l'administració. També estudien recórrer que els empresaris amb menys de 50 treballadors puguin aplicar el nou contracte fix aprovat, que estableix un període de prova d'un any (davant dels 6 mesos que hi havia abans) en què es pot acomiadar sense indemnització.

Per a Báñez no hi ha cap inconstitucionalitat sobre el laude perquè les regles són clares, donen seguretat jurídica i sobretot és una solució respectuosa amb els acords dels agents socials. Així mateix, va reiterar que la reforma és completa, equilibrada i no va contra ningú.

Oberta a modificacions

Els sindicats també van demanar a la ministra que, en el tràmit parlamentari de la reforma, es reposi que el treballador acomiadat pugui optar per la improcedència o per la readmissió. Báñez va dir que ho estudiarà perquè ara és el moment d'enriquir la reforma i d'arribar a acords amb els agents socials i els partits.

Les explicacions de la ministra no van convèncer Méndez i Toxo, que van precisar que les mobilitzacions, que s'iniciaran el 19 de febrer amb manifestacions a tot Espanya, es mantenen.

En aquest sentit, CCOO i UGT de Madrid van anunciar que finalment hi haurà una vaga general, de la qual Méndez i Toxo no volen parlar encara.

Mobilitzacions a Catalunya

Els sindicats CCOO i UGT demanaran als ajuntaments de les principals poblacions catalanes que aprovin mocions contra la reforma laboral plantejada pel govern Espanyol perquè "no és una lluita només del món del treball, sinó del conjunt de la ciutadania", va afirmar el secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez.

En roda de premsa, Álvarez i el seu homòleg de CCOO, Joan Carles Gallego, van explicar que hi haurà tancades en els salons de plens dels ajuntaments -o a les portes dels consistoris que no els permetin el pas- entre les 10.00 i les 12.00 hores de dijous que ve, i que contactaran amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FCM).

Es tracta d'una iniciativa d'àmbit català "per anar sumant una majoria social" contra la reforma, ja que els sindicats creuen que els alcaldes s'han de mobilitzar perquè la majoria dels ciutadans als quals representen són treballadors, va exposar Gallego. Álvarez va afegir que no es vol violentar els governs municipals ni les mobilitzacions van contra ells, sinó que es realitzaran per demanar el seu suport. De la seva banda, Gallego va insistir que la reforma laboral "és ineficaç des del punt de vista econòmic, inútil des del punt de vista social i injusta des del punt de vista laboral".