La reforma laboral aprovada pel Govern possibilita que les empreses puguin acomiadar un treballador per causes objectives (20 dies per any treballat d'indemnització, un any límit de salari) per faltar deu dies a la feina, encara que tingui una baixa mèdica justificada, durant dos mesos consecutius, segons va denunciar el secretari de Salut Laboral de CCOO., Pedro J. Linares. "Es tracta d'un greu atemptat contra el dret a la salut dels treballadors i d'un retrocés sense precedents en la història de l'Espanya democràtica", va advertir Linares.

En concret, la reforma laboral estableix que seran causa d'acomiadament objectiu les faltes d'assistència a la feina, encara justificades però intermitents, que suposin el 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius o el 25% de les jornades hàbils en quatre mesos discontinus dins d'un període d'un any.

El nou articulat assenyala, a més, que no es computaran com a faltes d'assistència les absències vinculades a vaga legal, a activitats de representació legal dels treballadors, accidents, maternitat, risc durant l'embaràs i lactància, malalties causades per embaràs, part o lactància, paternitat, llicències i vacances, malaltia o accident no laboral quan la baixa hagi estat acordada pels serveis sanitaris oficials i tingui una durada de més de 20 dies consecutius, ni les motivades per la situació física o psicològica derivada de violència de gènere.

Segons CCOO, amb l'esmentada redacció "només les baixes amb durada de més de 20 dies consecutius no computaran com a faltes d'assistència".

"És a dir, que un treballador que pateixi una grip, s'incorpori a la feina amb la idea de faltar tan poc com es pugui i experimenti una recaiguda amb complicacions, estarà posant en perill la seva continuïtat a l'empresa", va dir Linares.