L'Estat mantindrà reunions bilaterals amb algunes comunitats autònomes, com Catalunya i Andalusia, per emplaçar-les a adaptar la normativa autonòmica de comerç a la directiva comunitària, a fi d'evitar sancions econòmiques per part de Brussel·les, segons va avançar ahir el secretari d'Estat de Comerç, Jaime García-Legaz.

García-Legaz ha advertit que la Comissió Europea ja ha iniciat procediments de sanció contra aquestes comunitats autònomes i que seguirà actuant si no modifiquen la seva regulació, fonamentalment pel que fa a les restriccions a la llibertat d'establiment a través de l'anomenada segona llicència. A més d'eventuals sancions, va assenyalar que aquesta situació afecta la imatge d'Espanya, que pot quedar com un país que incompleix la norma europea.

En aquest sentit, ha afirmat que el comissari de Mercat Interior, Michel Barnier, que va visitar Madrid la setmana passada, ha demanat al Ministeri que faci un esforç per contribuir que els governs autònoms compleixin. Així, s'obrirà una taula de treball entre la Comissió, l'Estat i les comunitats autònomes sobre aquest assumpte.

El secretari d'Estat de Comerç va precisar que no es tracta de suprimir la segona llicència, sinó que s'utilitzi amb els criteris que fixa la directiva de serveis i no amb "criteris proteccionistes", i alhora va assegurar que les sancions recaurien en les comunitats autònomes per tractar-se de normatives regionals.

Brusel·les accepta l'existència d'una segona llicència autonòmica per a l'obertura de grans superfícies, però els limita a criteris mediambientals o urbanístics, però no de regulació de l'activitat econòmica, cosa que, segons Europa, practica la Generalitat.

Autollicència exprés

El Govern promourà una llei per eliminar l'actual sistema de llicències municipals per obrir un petit comerç i substituir-lo per un altre d'autollicència exprés amb l'objectiu de reduir els terminis d'obertura d'un establiment, que actualment oscil·la entre 6 i 18 mesos.

Està previst que el nou sistema comenci a funcionar el juny, encara que els ajuntaments que així ho desitgin podran fer-ho abans amb un simple canvi d'ordenança municipal.