Girona està entre les demarcacions de l'Estat amb major penetració de la banda ampla d'Internet (25 línies per cada 100 habitants), només per darrere Madrid, Barcelona,Guipúscoa i Saragossa. Ho certifica el darrer informe anual de la comissió del Mercat de les Telecomunicacions.

Tot i l'ús intensiu de la banda ampla, els usuaris no n'acaben d'estar satisfets. Per què la velocitat del servei d'ADSL que es contracta és molt inferior al que realment tenim a les nostres llars? La resposta està que es tracta d'una tecnologia molt sensible a la distància. Com més a prop es trobi l'usuari de la central, més velocitat tindrà, i més s'acostarà al que li ha promès el seu operador.

En uns temps en què moltes companyies oferten velocitats de 20 megues, hi ha barris de la ciutat de Girona -Montjuïc, Montilivi, Vila-roja o Germans Sàbat per exemple- que tenen dificultats per arribar velocitats de 2 megues. L'Ajuntament de la ciutat ja ha parlat de la problemàtica amb Telefónica, que està fent un estudi per determinar la situació i com pot millorar-la.

No tenen aquests problemes els ciutadans que tenen accés a fibra òptica, una tecnologia més avançada que l'ADSL. No obstant, és encara una proporció molt baixa de la població la que disposa a peu de casa del cablejat.

"El futur passa per la fibra òptica". Així de taxatiu es mostra Albert Batchellí, de l'operador Megatró-Anxanet. Segons la seva opinió, un dels frens a aquesta tecnologia ve dels gran operadors, "que volen treure el màxim de rendiment a una tecnologia obsoleta com l'ADSL".

També es mostra crític amb la falta de previsió de les administracions, moltes de les quals "han fet infraestructures sense pensar en el futur, sense preparar-se per a l'arribada de la fibra òptica".

A Megatró, amb seu a Cornellà del Terri, són especialistes a fer arribar l'internet a zones on hi ha molta dificultat per tenir un bon servei, ja siguin petits municipis o polígons industrials a través de Wimax. Es tracta d'una tecnologia que permet realitzar transmissions de dades sense fils amb grans amples de banda a través d'antenes.

Uns dels que pateixen més les mancances actuals de la banda ampla d'Internet són els empresaris situats en polígons industrials allunyats de centres urbans. Narcís Bartina, president del Col·legi d'Enyinyers Tècnics Industrials de Girona i membre de la Cambra de Comerç, assegura que "avui, les infraestructures de telecomunicacions són tan impotants com les autopistes, i en alguns punts de Girona continuem tenint problemes".

Admet que "s'ha millorat, per exemple a Aiguavia, on hi havia una situació límit, però hi continua havent problemes a Riudellots". Precisament en aquest polígon, la resolució dels problemes estan en vies de solució, gràcies a l'organització dels empresaris i al suport municipal i de la Generalitat.

Actualment, s'està estenent una xarxa de fibra òptica que podria estar operativa la segona meitat de l'any, un cop algun operador n'assumeixi la gestió.

Xavier Fuentes, gerent de l'Associació de Propietaris del Polígon, explica que la tecnologia actual és ineficient per a les necessitats d'empreses punteres com les que hi ha a Riudellots. "L'ADSL no arriba a velocitats de 2 megues, i sovint hi ha microtalls. L'alternativa és la tecnologia de radiofreqüència, però, d'entrada, suposa un cost molt elevat", comenta.

I és que com sempre, la construcció d'una infraestructura tan costosa sol dependre de la massa crítica d'usuaris potencials. I mentre alguns barris de Girona hauran d'esperar anys, per exemple, a veure la televisió per Internet en bones condicions, a Barcelona es desplegarà la fibra òptica al 100% dels domicilis en els propers mesos. El dia que es va fer aquest anunci, el director de Telefónica a Catalunya, Kim Faura, va assegurar que la companyia té intenció de continuar el desplegament de la fibra òptica per altres ciutats catalanes sempre que les condicions regulatòries ho afavoreixin.