Les reserves d'última hora dels hotels de la Costa Brava i la zona de muntanya de la Cerdanya han salvat les xifres d'ocupació de la demarcació de Girona durant aquesta Setmana Santa. La mitjana d'ocupació a la ciutat de Girona és del 75%, una xifra que puja fins al 80% a la zona de la Costa Brava i cau fins al 60% a les comarques del Ripollès i la Garrotxa o fins al 50% a la Selva. Unes xifres que contrasten amb el 90% de mitjana d'ocupació dels hotels situats prop de les pistes d'esquí. L'associació de Turisme Rural de Girona i l'Associació Turística d'Apartaments han registrat un augment de les anul·lacions durant els últims dies i "una forta caiguda" de la demanda.

Segons les dades aportades per la Federació d'Hostaleria de Girona, els dies amb més ocupació han estat des del dia 5 d'abril fins aquest dilluns 9 d'abril. La mitjana d'ocupació a Girona i radial durant aquests quatre últims dies festius se situa en el 75%. A les zones costaneres de l'Alt Empordà disminueix fins al 60% i puja a la zona de la Costa Brava fins al 75 o 80 per cent. Tot i la climatologia adversa, els hotels de la Costa Brava han pogut mantenir unes xifres d'ocupació semblants als anys anteriors, superant totes les previsions, gràcies a les reserves d'última hora. A les zones d'interior, els hotels de la zona de la Cerdanya han registrat entre un 70 i 75% d'ocupació.

Canvi de destinacions a causa de la climatologia

El mal temps dels últims dies festius ha fet que molts visitants canviessin les seves destinacions i escollissin les zones de muntanya per passar les vacances. La cap de premsa de la Federació d'Hostaleria de Girona, Marina Figueras, ha detallat que la mitjana de pernoctacions durant aquests dies de festa ha estat d'entre 2 i 3 nits. Pel que fa al perfil de turista, la majoria dels visitants a les comarques gironines són parelles de mitjana edat, famílies amb nens, grups d'amics i adolescents que participen en diversos tornejos esportius que s'han portat a terme durant aquests dies.

Pel que fa a l'origen dels turistes, la gran majoria han estat visitants catalans, de la demarcació de Barcelona i rodalies i també de la resta de l'estat espanyol. En segon terme es troben els turistes francesos, seguits pels alemanys, britànics, belgues i suïssos.

Unes xifres d'ocupació semblants a les aportades pel director de l'hotel Aigua Blava de Begur, Josep Maria de Vehí, situat al centre de la Costa Brava. El director ha detallat que els hotels d'aquesta zona han arribat al 65% d'ocupació durant aquests dies. No obstant això, el director s'ha mostrat molt crític amb les notícies metereològiques que han sorgit durant aquestes festes. "A Catalunya s'ha activat el pla Inuncat però aquí a Begur no ha caigut ni una sola gota", ha remarcat el director. Segons en Josep Maria de Vehí, els mals pronòstics han fet "mal" als restauradors i hotelers de la zona que han vist minavar el nombre de turistes als seus establiments.

D'altra banda, a Girona ciutat, el gerent de l'Associació d'Hostaleria de Girona, Jesús Pastor, ha fet un "balanç positiu" d'aquesta Setmana Santa. Segons Pastor, les xifres obtingudes "superen les expectatives". En concret, durant el divendres i el dissabte les xifres d'ocupació a Girona han arribat fins al 85% i fins al 70% a les poblacions pròximes a la capital gironina. Unes xifres que han disminuït durant el diumenge i el dilluns caient fins al 60% a Girona i al 50% en els hotels de rodalies.

Pastor ha detallat que la bona climatologia dels últims dies a la capital gironina i les reserves d'última hora han ajudat a millorar el nombre de visitants. A més, el gerent de l'associació ha reconegut que la crisi econòmica ha fet que els ciutadans es plategin visitar localitzacions i ciutats més properes. "Els hotels i restauradors de Girona tenien moltes esperances dipositades en aquesta Setmana Santa", ha assegurat Pastor. El gerent ha detallat que el nombre de turistes d'aquests dies "és una ajuda" als hotels de Girona que han passat una de les pitjors temporades d'hivern. "La ocupació no ha arribat al 35% durant aquests mesos d'hivern, unes dades molt fluixes que feien perillar la viabilitat econòmica de molts hotels i restaurants", ha remarcat Pastor.

Xifres negatives en el sector del turisme rural de Girona

Unes xifres optimistes que contrasten amb els resultats obtinguts a les cases rurals de la comarques gironines. Segons l'Associació de Turisme Rural de Girona, únicament les cases situades a la zona de la muntanya i l'interior de la demarcació gironina han suportat "millor" aquests dies festius. La vocal de la junta de l'associació, Isabel Miquel, ha explicat que durant els últims dies s'han comptabilitzat un "gran nombre d'anul·lacions". Un fet que agreuja la mala situació que pateix el sector del turisme rural en aquesta zona. "Cada cop hi ha menys nombre de peticions, menys demanda i la oferta és la mateixa", ha assegurat Miquel. A més, el sector ha registrat que - des de fa dos anys- els turistes esperen fins a l'últim moment a reservar una casa rural. Miquel ha explicat que els turistes "saben que no omplim totes les cases i per això, esperen fins a l'últim moment per veure quin és el temps o quins són els preus".

"Poca demanda" segons l'Associació Turística d'Apartaments

Unes xifres negatives que també s'han repetit en el sector dels apartaments turístics. El president de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), Josep Comaposada, ha assegurat que aquests dies festius de Setmana Santa han estat "més fluixos" en comparació amb anys anteriors. Segons l'associació, els turistes han esperat fins a última hora i el volum de reserves no ha arribat als nivells que esperava el sector. Segons Comaposada, les comarques de la Selva han estat les destinacions més escollides pels turistes a diferència de la Costa Brava o les zones de muntanya. La mitjana d'estades dels turistes als apartaments de les comarques gironines ha estat de dos a tres dies. Segons el president, cinc anys endarrere els turistes acostumaven a reservar els apartaments durant quatre o cinc dies i hi havia "molta més demanda".

Pel que fa a les estacions d'esquí, tant la Molina com la Masella han registrat unes bones xifres d'ocupació amb una mitjana de 4.000 esquiadors per dia. Les darreres nevades han permès crear més neu i, segons les estacions d'esquí, han incentivat el nombre de visitants i esquiadors a la zona. Amb aquestes bones xifres les estacions gironines tancaran una de les temporades més complicades dels últims anys a causa de la manca de neu natural. La cap de premsa de Masella, Maite Martí, ha destacat que els hotels a peu de pista han registrat ocupacions del 85 i 90 per cent durant aquests últims dies de festa.

La majoria dels visitants són famílies i grups de joves procedents de la demarcació de Barcelona. A la comarca del Ripollès, l'estació de Vall de Núria, preveu que des del 31 de març i fins al 9 d'abril hagin passat més de 9.000 persones per les seves instal·lacions. La cap de premsa de l'estació, Ruth Bover, ha comentat que les instal·lacions han tingut un 45% d'ocupació mitjana durant aquests dies festius que han estat molt marcats per les condicions meteorològiques.