El mercat laboral gironí respira una mica més tranquil. Després de registrar al febrer el seu màxim històric d'aturats, al març la situació ha fet un gir de 180 graus. La proximitat de la Setmana Santa i el tret de sortida de les contractacions en el sector turístic han ajudat a reduir el nombre d'inscrits a les Oficines de Treball de la Generalitat en 1.807 persones. D'aquesta manera Girona ha registrat el segon descens més elevat de totes les demarcacions de l'Estat. Només les Balears, on el factor turístic ha pesat més, ha aconseguit reduir encara més el nombre de desocupats.

Per sectors, l'activitat de serveis és on més ha disminuït l'atur. De fet, a les comarques de Girona explica el 80 per cent del descens del nombre de desocupats durant el mes de març. Per aquest motiu, no és estrany que els pobles costaners de la demarcació -que concentren bona part dels establiments turístics- liderin la reducció del nombre d'aturats contrastant amb una caiguda de l'atur més moderada als municipis més poblats de l'interior.

Descens a la costa

Analitzant l'evolució de l'atur en els municipis més poblats de Girona, destaca la caiguda del nombre de desocupats a Torroella de Montgrí. En només un mes, aquest municipi del Baix Empordà ha retallat un 8,57 per cent el nombre de desocupats. Una caiguda intermensual similar s'ha registrat a Lloret de Mar (-8,08 %), a Palamós (-5,75%), Palafrugell (-5,17%) i a Sant Feliu de Guíxols (-4,90%).

A l'altre costat de la balança se situen els municipis més poblats ubicats a l'interior de la província, on l'atur ha disminuït de forma més moderada al març en comparació amb el mes anterior. Així, a Salt el nombre de desocupats només ha reculat un 0,24 per cent en l'últim mes.

L'atur tampoc s'ha reduït de forma destacable a la Bisbal d'Empordà (amb un retrocés del 1,09%), Olot (-1,13%) o a Figueres, on el nombre d'aturats ha caigut un 1,7 per cent en l'últim mes.

El nombre de desocupats a Ripoll fins i tot va augmentar al març en comparació al mes anterior (+0,46%).

Tot i que el mercat de treball gironí ha registrat el millor març des de l'inici de la crisi econòmica, el 2012 no està sent un bon any per a l'ocupació. Un total de 59.363 persones estaven registrades en les oficines de Treball de la província de Girona en finalitzar el primer trimestre de l'any. Aquesta xifra representa un increment del 2,28 % en comparació amb el primer trimestre de 2011.

Si s'analitza el mapa de l'atur gironí es comprova que el Baix Empordà va ser l'única comarca de la demarcació que va aconseguir tancar el primer trimestre de l'any amb menys aturats que al març de 2011.

Les Oficines de Treball de la Generalitat van registrar al març un total de 11.379 persones del Baix Empordà sense feina, 107 desocupats menys que en el mateix període de l'any anterior.

La comarca que presenta pitjor evolució en termes percentual és la Cerdanya, on el nombre de desocupats ha augmentat un 18,80 per cent, passant dels 816 aturats al març de 2011 als 1.011 actuals.

La desocupació també ha crescut de manera significativa al Pla de l'Estany (+9,59 per cent) tancant el primer trimestre de l'any amb una xifra d'aturats de 1.748.

El Ripollès (+4,05%) i la Gar?rotxa (+3,22%) també han incrementat el nombre d'aturats en els últims dotze mesos.

A l'extrem contrari, la Selva i el Gironès han registrat un increment de l'atur interanual més moderat amb un augment de l'1,79 per cent i del 2,92 per cent, respectivament.