La desconfiança dels mercats ha obligat algunes comunitats autònomes a pagar pel seu deute més que alguns països rescatats, com Portugal, Grècia o Irlanda, una situació alarmant que els experts veuen insostenible i que podria repetir-se la setmana que ve al País Valencià.

Dijous passat, la Generalitat Valenciana va col·locar deute a sis mesos al 7 %, molt per sobre dels tres països europeus que han estat rescatats, atès que Grècia va pagar l'abril pel mateix termini el 4,55 %, Portugal un 2,9 % i Irlanda el 0,98 %.

El Tresor espanyol, la referència més pròxima, va col·locar lletres a sis mesos en l'última subhasta a l'1,6 %, fet que llança un diferencial entre tots dos de 540 punts.

Aquest dimecres, 9 de maig, la Generalitat Valenciana haurà d'apel·lar de nou als mercats per a refinançar altres 500 milions d'euros, fet que podria obligar-la a pagar de nou un alt sobrecost.

Experts financers i fins i tot des d'algunes comunitats autònomes consideren que aquesta situació no és viable, i confien en la posada en marxa del nou instrument financer en què actualment treballa el Tresor, que permetrà a les Comunitats finançar-se a preus més baixos.

Una de les possibilitats que està actualment en estudi és la creació d'un ens que emeti deute amb aval de l'Estat i per tant a preus més raonables, uns títols que alguns han batejat ja com hispabonos, i que s'han convertit en l'esperança d'algunes comunitats.

"Sempre hem defensat que necessitem els hispabons per competir en igualtat i finançar-nos a interessos més baixos", va dir el vicepresident de la Generalitat valenciana, José Ciscar.