La localitat de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) acull des d'aquest divendres i fins diumenge la primera edició del 'Festival del Mar a Catalunya'. El certamen és una fira itinerant que durant tres caps de setmana consecutius passarà pel port de Sant Feliu, el port de Ginesta (Garraf) i Cambrils (Baix Camp). La fira, combina les millors oportunitats de compra d'embarcacions amb activitats lúdiques i té l'objectiu de promocionar la vocació nàutica i millorar les xifres de vendes de vaixells. Segons els empresaris, el sector es troba en un dels "pitjors moments" dels últims 20 anys ja que, en els darrers cinc anys, la matriculació d'embarcacions a tot Catalunya ha caigut un 64%.

Aquesta nova fira engloba la 7a edició GuíxolsMar de Sant Feliu de Guíxols, la 4a fira nàutica d'Ocasió i del Xàrter a Port Ginesta i la 5a fira marítima de la Costa Daurada a Cambrils. El festival, organitzat per l'Associació d'Indústries, Comerç i Serveis Nàutics (ADIN), ha agrupat els tres certàmens per tal de professionalitzar-los i dinamitzar el mercat en un dels "pitjors moments" que travessa el sector nàutic català.

Durant tres caps de setmana consecutius, la fira itinerant passarà pel port de Sant Feliu de Guíxols, a la Costa Brava, el port de Ginesta i Cambrils. El certamen ofereix les millors oportunitats en compra d'embarcacions, productes nàutics i ho combina amb un ampli programa d'activitats lúdiques. En concret, a Sant Feliu de Guíxols la fira compta amb una quarantena d'expositors i més de 90 embarcacions en venda amb preus que oscil·len entre els 2.000 i 9.000 euros. Els organitzadors esperen rebre uns 5.000 visitants durant aquest cap de setmana i arribar als 20.000 visitants entre les tres poblacions.

Venda de vaixells i productes artesanals

Conjuntament amb l'exposició de vaixells, la fira compta amb parades de productes agroalimentaris i d'artesania. L'objectiu principal del festival és dinamitzar les vendes del mercat i promocionar la vocació nàutica i marinera entre la població catalana. Per tal d'apropar aquest àmbit a la ciutadania, el festival ofereix tallers, xerrades, batejos de mar en vela, sortides gratuïtes de navegació i competicions nàutiques.

A més, es realitzarà un simulacre de rescat amb un helicòpter de Salvament Marítim i els interessats podran fer l'examen per obtenir el títol de navegació. El certamen es realitza paral·lelament amb la campanya gastronòmica del peix blau manxó. Durant aquests dies, uns tretze restaurants de Sant Feliu de Guíxols oferiran tota mena de plats cuinats amb aquest producte.

Dinamitzar el sector i potenciar les vendes d'embarcacions

Segons el director del festival, Miquel Guarner, la fira vol ser un element dinamitzador pel sector gironí i català. El director ha explicat que la crisi econòmica ha afectat molt al mercat nàutic i ha detallat que els empresaris viuen un dels pitjors moments dels últims 20 anys. Guarner ha explicat que, en els darrers cinc anys, el nombre de matriculacions d'embarcacions ha disminuït un 64% a tot Catalunya. Contra tot pronòstic, les embarcacions petites són les que més es venen a diferència dels vaixells de luxe que no tenen sortida en l'actual mercat català. "El 96% de les embarcacions que es matriculen anualment a Catalunya són vaixells de menys de 12 metres", ha concretat el president.

D'altra banda, Guarner ha explicat que les fires d'ocasió i els vaixells de segona mà s'han convertit en els "bots salvavides" del sector nàutic. Per això, el president considera de vital importància promocionar aquest festival. De moment, la fira ja ha suposat doblar el nombre d'expositors que va acollir la 6a edició del GuíxolsMar de la localitat.

El president ha comentat que el sector està treballant amb la Generalitat i amb alguns ajuntaments catalans per crear "marines seques i rampes públiques" i així millorar l'accés al mar. "L'accés al mar ha de ser per a tothom", ha insistit Guarner. Segons el president, l'administració ha de treballar perquè la població que tingui interès en el sector nàutic i en comprar un vaixell pugui navegar sense haver de pagar les altes tarifes dels amarratges.