Les accions de Bankia es van precipitar ahir un 14% en la Borsa de Madrid en una altra jornada negra que va obligar tant al Govern com el president de l'entitat, José Ignacio Goirigolzarri, a tranquil·litzar els estalviadors per evitar una fuga de dipòsits.

Els títols de Bankia van arribar a ensorrar-se un 29% al llarg de la negociació, durant la que es van succeir les suspensions tècniques de la cotització, però finalment van aconseguir mitigar fins a la meitat el cop infligit pels inversors i van tancar la sessió borsària en 1,422 euros.

El Ministeri d'Economia va negar rotundament, per boca del secretari d'Estat Fernando Jiménez Latorre que Bankia patís una retirada d'estalvis, xifrada en 1.000 milions d'euros segons el diari El Mundo, mentre que Goirigolzarri va intentar infondre tranquil·litat als dipositants a l'assegurar que tant l'Executiu com el Banc d'Espanya avalen la solvència de l'entitat. Des que dimecres passat 9 de maig es conegués la nacionalització parcial de l'entitat amb la presa de control per part de l'Estat de la totalitat del capital de la seva matriu, Bankia ha perdut 1.412 milions de valor en Borsa, el que que situa la seva capitalització actual en 2.835 milions d'euros.

Els prop de 400.000 accionistes de Bankia han vist evaporar-se des d'aleshores el 37% del valor dels seus títols, pèrdua que s'eleva al 62% des que l'entitat s'estrenés en el parquet el passat 20 de juliol a un preu de 3,75 euros i fora pionera com cotitzada fruit de la fusió de caixes d'estalvis.

Els títols de Bankia pateixen un calvari des que l'auditor Deloitte es negués a rubricar els comptes anuals de 2011 per les seves diferències de valoració amb l'antic equip gestor encapçalat per Rodrigo Rato, que va dimitir per les pressions del Govern en aquest sentit i davant la imminent nacionalització de l'entitat.

Segons els experts consultats, és previsible que la sagnia continuï fins que es coneguin els resultats auditats i s'aclareixin definitivament els dubtes dels inversors respecte a les necessitats de capital i de provisions de Bankia, que ja encadena deu jornades de "números vermells".

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ja ha advertit que les grans oscil·lacions que pateix Bankia no justifiquen que se suspengui la seva cotització, atès que la normativa actual no contempla aquesta possibilitat i fer-ho suposaria privar als accionistes de l'accés a la liquiditat en cas de voler desprendre's dels seus títols. Els esforços empresos fins ara per la quarta major entitat d'Espanya per volum d'actius per evitar el seu daltabaix borsari han resultat infructuosos. Bankia ha invertit 33,24 milions a comprar accions pròpies des del 7 de maig.