El grup BFA, la matriu de Bankia, va sumar una altra fita negativa a la història financera espanyola en tancar l'any passat amb unes pèrdues netes de 3.318 milions d'euros. Si Bankia va reconèixer divendres passat que havia perdut l'any passat 2.979 milions d'euros després de refer els seus comptes, ahirva ser el consell d'administració del Banc Financer i d'Estalvi (BFA) el que va haver d'aprovar els seus números reformulats. La matriu va admetre avui que l'any passat havia perdut 3.318 milions d'euros, quan a finals d'abril va reconèixer un benefici de 40,91 milions.

En els seus comptes individuals les pèrdues arriben a 7.200 milions, mentre que el mes passat informava, en uns comptes no auditates, que els números vermells havien estat de només 439 milions.

Segons un fet rellevant remès per BFA a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), les seves pèrdues procedeixen d'una banda de la consolidació del resultat de la seva participada Bankia. Així, del Grup Bankia, BFA comptabilitza 1.561 milions de pèrdues per la seva participació del 52,4 per cent en la seva filial, mentre que la resta del resultat negatiu, 1.757 milions, procedeixen d'accionistes minoritaris.

L'entitat va oferir alguns detalls del compte de resultats, com els "sanejaments d'actius fiscals i participats per 1.565 i 86 milions, respectivament".

A més, va indicar que ha desemborsat 358 milions al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) com a cost financer per les participacions preferents subscrites per aquest organisme, al mateix temps que reconeixia uns ingressos de 252 milions "procedents fonamentalment de les seves participades".

A més, va precisar que "el Grup BFA carrega contra patrimoni altres 1.179 milions d'ajust dels actius fiscals originats en el procés de la revisió de la combinació de negocis que va donar origen al grup".

L'entitat va indicar que "l'impacte" de les pèrdues -3.318 milions- "està inclòs en el pla de sanejament i recapitalització del Grup BFA anunciat divendres passat". A més, va comunicar que "d'aquesta manera, les pèrdues aflorades estan completament cobertes per la injecció de capital que farà l'Estat en BFA".

Segons fonts financeres, darrere de les perdudes de BFA podria estar la nova valorització de les empreses participades per l'entitat, que no va comunicat canvis en el consell d'administració, al contrari d'allò succeït divendres a Bankia, on es va renovar a gairebé tots els seus membres, que van dimitir, menys dos.

El consell d'administració que va celebrar BFA va tenir un convidat excepcional, un representant de l'auditora Deloitte, que va reconèixer que l'octubre passat ja va alertar l'entitat que els comptes tenien excepcions. El consell va tenir coneixement de la magnitud de les pèrdues, no per boca de l'interventor de grup com és habitual, sinó per un representant de Deloitte.