El principal llast de la banca és el sòl i moltes entitats han posat en marxa promocions d'habitatge sobre alguns sòls que tenen sortida però molts altres s'han posat directament a la venda a través de les seves pàgines webs. Els bancs ofereixen gairebé 1.900 terrenys a Internet, alguns d'ells amb rebaixes de gairebé el 80%. Són dades d'una anàlisi del portal Idealista.com, que situa Girona, Barcelona, Mardrid, Sevilla i València com els territoris on la banca té més sòl en venda.

D'entre les entitats que més terra han posat a la venda, destaquen BBVA i CaixaBank amb 542 i 614 terrenys, respectivament. Per exemple, BBVA anuncia un solar de 8.122 metres quadrats al polígon industrial "el Sequero" per 180.000 euros, un 79% menys que el seu preu inicial.

Però hi ha altres terrenys que s'aprofiten per edificar. És el cas de CatalunyaCaixa, Altamira Real Estate o Banco Pastor. Per exemple, en el web d'altamira es diu que en els pròxims mesos es posaran en marxa onze promocions.

Amb aquesta situació, no és d'estranyar que l'activitat de compravenda de sòl urbà es trobi en mínims històrics.

Segons dades del Ministeri de Foment difoses fa unes setmanes, a Girona es van tancar l'any passat 545 operacions en tot l'any passat. Suposa un descens del 33% respecte a les xífres de l'any anterior i el mínim de la sèrie històrica que arrenca l'any 2004.

Amb una activitat sota mínims, els preus segueixen caient. De mitjana, el metre quadrat de sòl urbà a Girona es va pagar a 180 euros, xifres que no es veien des de fa més de cinc anys.

Més vendes i menys obres

Amb l'estoc d'habitatge pendent de vendre i la cartera de sòl pendent d'edificar, els col·legis d'arquitectes tècnics segueixen amb poca feina. Els visats sol·licitats per construir nous habitatges a Girona van sumar 201 unitats en el primer trimestre de l'any. Són dades del ministeri de Foment, que contemplen un descens del 23,3% respecte al mateix període de ?l'any passat. En el conjunt de l'Estat el descens arriba al 32,2%.

L'estadística de Foment revela així mateix un descens del 12,8% en el total de visats sol·licitats per realitzar obres de reformes i ampliació en habitatges a les comarques gironines. De gener a març es van demanar 258 visats per reformes i ampliacions.

Segons els promotors gironins, en algunes localitats gironines ja hi comença a haver demanda per construir nous habitatges, tot i que la dificultat d'accés al finançament fa complicat que es puguin engegar els projectes.

Mentrestant, durant el primer trimestre d'any, les vendes d'habitatges a les comarques gironines s'han incrementat un 18%. En concret, entre principis de gener i finals de març del 2012, s'han formalitzat 1.612 operacions de compravenda arreu de la demarcació. El mateix període de l'any passat, se n'havien fet 1.357.

Si es desgranen aquestes dades per tipologies, la mà passa clarament per davant de l'obra nova. I és que, de totes les vendes fetes aquest 2012, només 380 habitatges són de nova construcció. Els 1.232 restants són pisos i cases que ja havien tingut altres propietaris.

Per als promotors i els API aquesta estadística és, sobretot, conseqüència directa de l'entrada forçada de bancs i caixes al sector immobiliari i, en menys mesura, de la reactivació de les vendes de segones residències en alguns municipis de la Costa Brava.