Un dels economistes de capçalera a l'hora d'explicar la crisi econòmica espanyola és Santiago Niño Becerra. Catedràtic d'Estructura Econòmica de l'Institut Químic de Sarrià de la Universtitat Ramon Llull, és autor de llibres com El crash de 2010 i Más allá del crash. Ahir, va ser a Girona convidat per l'empresa GSP, en un acte celebrat al Parc Tecnològic de la UdG i en què va expressar el seu convenciment que "la classe mijana desapareixerà", que acabarem en un món governat per grans corporacions i que la crisi va per llarg. Va apuntar que el Govern no serà capaç de complir amb els seus compromisos de dèficit "ni fart de vi", i va assenyalar que en els propers mesos aplicaran fortes retallades.

A diferència de Krugman, que va pronosticar la fi de l'euro, Niño Becerra augura que la moneda única persistirà i que, a la llarga, es tendirà a una moneda única mundial després d'una etapa de coordinació amb el dòlar i el ien.

També critica la solució que el Nobel d'Economia dóna la sortida de la crisi -més despesa- posant d'exemple els EUA de Roosvelt. "Ell millor que la majoria sap que, tot i que estructuralment la crisi de 1929 i l'actual són similars, els entorns són molt diferents. Aleshores, el deute era ridícul i avui és infinit".

Segons Niño Becerra, el deute actual és insostenible i no es pot pagar. "Ni el pot pagar Espanya, ni tampoc els Estats Units", va assenyalar.

Per a aquest economista, estem davant una crisi sistèmica que provocarà un canvi de model. Segons la seva opinió, anem cap a una economia de la utilitat i la necessitat, en què triomfaran empreses, territoris i professionals que siguin capaços d'oferir productes útils. "Qui ajudi a millorar la productivitat i l'eficiència, viurà una època daurada", va asssenyalar.

D'altra banda, va indicar que Catalunya està millor posicionada que altres territoris de l'Estat i va pronosticar una economia cada cop més clusteritzada en la qual la indústria catalana pot tenir una oportunitat.