"Em vaig quedar sense paraules i encara em trobo en els núvols. Són molts mesos sense dormir i passant dificultats per arribar a final de mes". José Luis Castro Méndez (a la imatge amb la seva dona), un gallec de 50 anys que treballa en un magatzem de materials de construcció, que assegura que el director de l'oficina de NovaGalicia el va enganyar. "Portava més de 30 anys com a client i em van enganyar. És com si vas al metge i et recepta verí", apunta a l'hora d'explicar el producte d'inversió que li van vendre: "Em va dir que era un termini fix al 0,25 per cent més euríbor, que tindria disponibilitat dels diners avisant amb tres dies d'antelació i que si els treia no em penalitzarien". Quan es va adonar que no podia retirar els diners, va acudir a la justícia, sense saber que el seu cas afectava milers de persones més.

Els milers de petits estalviadors que van invertir els seus diners en participacions preferents aconsellats per la seva entitat financera sense saber que contractaven un producte d'alt risc veuen ara una llum al final del túnel.

El Jutjat número 1 de Cambados (Pontevedra) ha dictat la primera sentència contra les participacions preferents a l'estimar "íntegrament" la demanda interposada per un afectat, José Luis Castro, contra Novagalicia Banc, declarant "nul" el contracte de compra de valors realitzat el 2008, de manera que l'entitat financera haurà d'abonar 7.560 euros més els interessos al denunciant. El banc va anunciar ahir que no pensa recórrer la sentència.

La titular del jutjat, Olga Martín, considera queda provat que el demandant "no va ser degudament informat de les característiques de risc alt i possible il·liquiditat que presentava el producte en qüestió". A més, considera que "en cap moment se li va manifestar que el contracte subscrit tenia un venciment a 31 de desembre del 2050, i que si ho hagués sabut mai ho hagués signat".

El demandant, un empleat de magatzem que segons consta en la sentència "no té profunds coneixements en matèria financera", era des de feia anys client de l'antiga Caixanova i que va acudir a la seva oficina bancària per constituir un dipòsit de 10.000 euros que tenia estalviats.

"El director de la sucursal de li va oferir contractar un tipus de dipòsit d'alta rendibilitat que li permetia disposar del seu diners en tot moment i en el qual no existien riscos", segons recull la sentència. De fet, quan el 29 de maig el demandant va decidir retirar part del seu diners, 2.400 euros per comprar un cotxe, "ho va poder realitzar sense cap tipus de problema o al·legació per part de l'entitat".

No obstant això, posteriorment davant les dificultats per retirar els 7.560 euros que li quedaven en preferents, el demandant va optar per acudir als tribunals.

La jutgessa de Cambados conclou que "el client no va ser informat d'una forma directa i comprensible de les verdaderes característiques del producte contractat, que era d'alt risc, i es va oferir a un client qualificat com a conservador, que mai havia realitzat operacions d'aquesta naturalesa i que manca completament de coneixements mínims en matèria financera".

L'advocada de Castro va explicar que la sentència pot suposar una "llum" per als afectats, si bé va precisar que "no es pot generalitzar" perquè "cada cas té les seves pròpies particularitats". La lletrada, Vanessa Vidal, va explicar que, fins ara, els afectats "són pocs els que s'animen" a acudir a la via judicial, ja que normalment es dirigeixen a col·lectius i plataformes. Entre les causes, admet que és un "obstacle gran" l'econòmic, ja que es tracta de gent que "no pot disposar" dels seus diners i el cost que suposa iniciar el procés davant els tribunals "no els anima" a presentar una denúncia. No obstant això, també va apuntar que aquesta resolució pot fer que els afectats per les preferents vagin més a denunciar.

Situació a Girona

A Girona, diverses iniciatives han intentat agrupar a clients que se senten enganyats per les entitats financeres en la comercialització de participacions preferents i en la solució que, ara, els estan oferint. Adicae, associació que ha celebrat diverses trobades a Girona, calcula que hi ha més de 30.000 gironins afectats per productes d'inversió d'alt risc, sobretot participacions preferents i deute subordinat.

D'altra banda, fa uns mesos es va constituir la la PAG (Plataforma d'Afectats per les participacions preferents de Girona), que es defineix com un punt de trobada per a totes aquelles persones titulars de participacions preferents que mai van ser degudament informades per part de les entitats bancàries sobre l'alt risc que comportava l'adquisició d'aquest tipus de producte financer.