Les prejubilacions dels alts directius de la CAM no van ser com la de la resta d'empleats que es van acollir a l'ERO posat en marxa ?l'any passat per l'entitat d'Alacant. Malgrat el que va afirmar en aquell moment la directora general de la caixa, María Dolores Amorós, -"tindran les mateixes condicions", va assegurar- i del que també va defensar el 30 de juny d'aquest any en el consell d'administració, el cert és que els sis ?executius que van abandonar la CAM en el procés es van embutxacar fins a 5,5 milions d'euros extra gràcies als privilegis que implicava el seu càrrec.

Així ho assegura l'informe pericial realitzat per la consultora Pricewaterhouse Coopers (PwC) per petició del FROB i en el qual es va basar el jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdex per fixar la fiança de 25,8 milions d'euros als imputats per les presumptes irregularitats que van portar a l'antiga Caixa del Mediterrani a la fallida.

Les xifres

En total, l'exdirector general Roberto López Abad; l'exdirector general adjunt, Agustín Llorca; el de Recursos, Vicente Soriano; el de Participacions Empresarials, Joaquín Meseguer; el director territorial de la Zona Nord, Gabriel Segristá; i el de l'entremat immobiliari de l'entitat, Daniel Gil, van percebre quasi 15,5 milions d'euros a l'acollir-se a la jubiliació anticipada. L'informe apunta que si no s'haguessin tingut en compte els incentius, les pagues de beneficis i les aportacions al pla de pensions convencional que la caixa va pagar indegudament inflant els seus resultats, la quantitat s'hauria reduït a 13,3 milions d'euros, per la qual cosa xifra el perjudici econòmic ocasionat per a la CAM en 2,1 milions d'euros. No obstant això, l'informe va més enllà i assegura que les indemnitzacions dels directius només haurien sumat 9,9 milions amb les condicions aplicades al conjunt de treballadors, el que suposa una diferència de 5,5 milions. O, en altres paraules, que el "blindatge" dels executius va encarir la seva retirada fins a un 55%. La clau es troba en el percentatge del salari que uns i altres tenien dret. Les condicions general de l'ERO establient que els prejubilats tindrien dret a rebre un 80% del salari brut fix anual fins als 64 anys, sempre que aquesta quantitat no fos inferior al 90% ni superior al 95% del salari net de l'últim any. En el cas dels directius aquest percentatge podia arribar al 100% gràcies a un acord de la Comissió de Retribucions de desembre de 2005, segons expliquen els experts de PwC, que també apunten que "no es va donar cap detall del consell d'administració de les condicions especials". És més, el document recorda que el 30 de juny de 2011 quan el vicepresident de l'entitat Armando Sala va preguntar a María Dolors Amorós per la indemnització del seu antecessor, aquesta va assegurar que es tractava de la que li correspondria "amb consonància al ERO aprovat per la delegació provincial del Ministeri de Treballl. A més,davant el que va passar amb altres exectius, la carta de garanties en la que Roberto López Abad acceptava el seu cessament i la seva adhesió a l'ERO mai va passar per aquest organisme.

Perjudici econòmic

El passat 18 de juliol, el citat informe de PwC va xifrar en 25,8 milions d'euros el perjudici econòmic ocasionat pels directius a la CAM mitjançant diverses pràctiques que els van permetre cobrar de forma suposadament irregular pagues de beneficis i incentius, i també per la contractació d'una pòlissa per garantir-se una sucosa pensió vitalicia contra els criteris del consell d'administració.