Les plusvàlues generades en el primer any tributaran al tipus marginal d'IRPF que pagui cada contribuent, encara que les posteriors seguiran gravades per les rendes de capital en funció d'una escala que va del 21% al 27%. Així ho va anunciar ahir el president del Govern, Mariano Rajoy, en la roda de premsa posterior a la reunió que va mantenir amb el primer ministre finlandès, Jyrki Katainen, on va explicar que la idea és fer marxa enrere a la legislació de 2006.

Actualment, les plusvàlues generades el primer any es graven a un mateix tipus determinat per la renda, que va des del 21% quan són inferiors a 6.000 euros, al 25% entre els 6.000 i 24.000 euros i el 27% per a les rendes superiors a aquestes xifres. El canvi que planteja Rajoy suposa aplicar el tipus marginal d'IRPF a les plusvàlues generades en el primer any, el que eleva la seva tributació i intenta evitar els moviments especulatius en el curt termini.

Els tipus marginals de l'IRPF van del 24% al 45%, encara que després dels gravàmens addicionals transitoris inclosos pel Govern a l'arribar al poder van del 24,75% al 52%. Així, si un contribuent tributa habitualment al tipus marginal del 24% (actualment 24,75% pel gravamen addicional del Govern), i genera plusvàlues en un sol exercici haurà de pagar un 24,75% per elles en lloc del 21%.

El cap de l'Executiu va explicar que pot ser que no tingui sentit que algú compri un dia, vengui l'endemà i tributi només al 21%, motiu pel qual havia decidit que totes les plusvàlues del primer any tributessin en funció de la renda.

Les posteriors seguiran tributant com fins ara, per la qual cosa se'ls aplicarà un tipus que varia en funció de la renda i que comprèn una escala que va del 21% al 27%.

La intenció d'aplicar una mesura d'aquest tipus és endurir la tributació dels moviments fiscals especulatius, com els borsaris, encara que Hisenda encara estudia en quins productes s'aplicarà la nova legislació. Aquest canvi anirà inclòs en els comptes de 2013, que s'aprovaran el pròxim 27 de setembre, i amb les quals el Govern pretén reduir el dèficit al 4,5% del PIB. A més, el Pressupost, que arribarà al Congrés el divendres 28 de setembre, també inclourà un nou impost mediambiental en línia amb el que demana la Unió Europea, tal com a dir Rajoy. El president ja va anunciar que realitzaria canvis en les plusvàlues i els impostos verds i el propi ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja va anunciar a principis de l'estiu que el Govern treballava en aquesta via.

La recuperació

Per la seva banda, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va afirmar que Espanya no ha de conformar-se amb una recuperació econòmica conjuntural, sinó que ha de crear unes bases fortes de creixement i ocupació davant els riscos als quals s'enfronta. Va puntualitzar que Espanya, malgrat les dificultats que travessa l'economia, és competitiva i està corregint els desequilibris del passat.

No obstant, va indicar que, més enllà dels esforços interns, l'aportació de la resta del món és també fonamental per a la recuperació de l'economia. Així mateix, va preveure que en "un futur pròxim" Iberoamèrica seria un dels motors de creixement.