La borsa espanyola va baixar el 3,92 per cent, la quarta més gran caiguda de l'any, i va tancar per sota de 7.900 punts per l'oposició d'Alemanya, Holanda i Finlàndia que el fons de rescat permanent pugui finançar directament a la banca i per l'empitjorament del mercat de deute.

Mentrestant, la prima de risc va pujar de 416 a 461 punts bàsics i el rendiment del bo nacional a deu anys va tornar a superar ahir el 6 per cent, un nivell en el qual no se situava des de principis de mes.

Segons els analistes, l'alça de la prima de risc respon als dubtes que ha suscitat al mercat l'actitud d'Alemanya, Holanda i Finlàndia, que s'han negat que el MEDE financi la recapitalització dels bancs, de manera que haurà de ser cada Estat el que aparegui com garant dels diners que rebi, el que repercutirà en el seu deute públic.

El Govern d'Espanya considerava que l'augment en el deute publica que generarà el rescat del sector financer espanyol serà "assumible".

De la seva banda, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va negar que la Comissió Europea hagi acusat a Espanya de generar incertesa per la seva indecisió sobre el rescat, i va indicar que ha estat el comissari europeu de Competència, l'espanyol Joaquín Almunia, el que ha fet aquest comentari.

Luis de Guindos ho va explicar en resposta a una pregunta parlamentària del PSOE que instava el Govern a prendre una decisió sobre el rescat i esvaeixi la incertesa".

Segons la diputada socialista, dia a dia la premsa internacional està especulant sobre la possible petició de rescat per part d'Espanya, "mentre creix la tensió perquè Alemanya s'oposa i augmenten les discrepàncies en el si del Govern".