Els jutjats gironins van tramitar un total de 1.473 execucions hipotecàries -pas previ al desnonament- en el primer semestre de l'any, fet que suposa un creixement de gairebé el 20% respecte als primers sis mesos de l'any passat.

Aquestes xifres s'analitzen a l'informe sobre l'impacte de la crisi en els òrgans judicials publicat ahir pel Servei d'Estadística Judicial del Consell General del Poder Judicial, en què consta com el nombre de desnonaments sol·licitats també ha estat el més gran de la història a tot l'Estat, 18.668 en el segon trimestre, un 13,4 % més que en el mateix període del 2011. En els primers sis mesos de l'any, els òrgans judicials han acordat la pràctica directa de 1.596 desnonaments.

D'altra banda, els concursos de creditors es mantenen en xifres properes als màxims històrics. Segons el Poder Judicial, en el primer semestre de l'any, els jutjats mercantils gironins n'han tramitat 68, un menys que en el període gener-juny de l'any anterior, quan van marcar un rècord.

Els concursos de creditors presentats als tribunals catalans durant el segon trimestre d'aquest any han arribat als 527, fet que suposa un 28 % més que en el mateix període del 2011.

Catalunya és la comunitat en la qual més concursos s'han presentat en el període d'abril a juny, seguida, de lluny, per la Comunitat Valenciana, amb 430; Madrid, amb 368, i Andalusia, amb 350.

Al conjunt d'Espanya, els tribunals han arribat en el segon trimestre de l'any a xifres "històriques", en augmentar el 35,3 % el nombre de concursos, fins als 2.666, front al mateix període del 2011.

L'informe del Poder Judicial, coordinat pels vocals Miguel Carmona i Antonio Dorado, també constata que el nombre de demandes per acomiadament ha arribat a les 37.243, només superades històricament en el primer trimestre del 2009, cosa que representa un increment interanual del 30,3 %, i són Catalunya, Andalusia i Madrid les comunitats en què s'han superat les 6.000 demandes. A les comarques gironines, el ritme trimestral d'acomiadaments que passa pels jutjats socials supera els 430, en línia amb les xifres de l'any passat.

Han descendit, per contra, les reclamacions de quantitat (38.655), xifra inferior en un 5,2 % a la del segon trimestre del 2011. En el cas de les comarques gironines, aquestes reclamacions de quantitat (433 en el segon trimestre) van augmentar per sobre el 17%.