Els economistes nord-americans Alvin Roth i Lloyd Shapley han guanyat el premi Nobel d'Economia 2012 per la seva recerca sobre com relacionar diferents agents econòmics dins d'un mercat, com per exemple com un alumne aconsegueix accedir a una escola o com un pacient pot trobar un donant d'òrgans. La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències ha dit que el premi, valorat en vuit milions de corones (920.000 euros), reconeix "la teoria de les assignacions estables i la pràctica del disseny del mercat". "El guardó d'aquest any s'ha atorgat per un exemple destacat d'enginyeria econòmica", ha al·legat el jurat.

Lloy Shapley (de 89 anys) i Alvin Roth (de 60), han guanyat el premi per la recerca sobre com relacionar diferents agents econòmics. Els guardonats estudien la manera com les persones prenen les decisions i com això pot servir per predir tendències i dissenyar un mercat ideal. Els seus estudis poden aplicar-se per exemple per posar en contacte empresaris amb persones que busquen feina. La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències ha dit que el premi, valorat en vuit milions de corones (920.000 euros), reconeix "la teoria de les assignacions estables i la pràctica del disseny del mercat".

Un dels membres del comitè dels premis Nobel, Tore Ellingsen, ha posat de manifest que, quan els recursos són limitats, una qüestió central és qui aconsegueix què: "Quin treballador aconsegueix quin treball? Quin estudiant aconsegueix anar a quina escola? Quin pacient té accés a quin òrgan transplantable?" La teoria desenvolupada pels guanyadors del premi dóna respostes a aquestes preguntes.

El 1968, Sveriges Riksbank -el banc central suec- va establir el premi d'Economia en memòria d'Alfred Nobel. Des del 1969, s'han donat 44 premis a 71 persones. El noruec Ragnar Frisch i l'holandès Jan Tinbergen van ser els primers en rebre'l.

El premi d'economia, oficialment anomenat el Premi Sveriges Riksbank en Ciència Econòmica en memòria d'Alfred Nobel, va establir-se el 1968. No era part del grup original de guardons establert per la voluntat del magnat de la dinamita Alfred Nobel el 1895.